MATUŠKOVÁ, M. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Trefil, Zdeněk

Výsledný koncept dozrával v průběhu práce na projektu, studentka se dobrala k výsledné podobě projektu – 3 bloky tvaru U s vnitřními dvory a rozdílnou funkční náplní - postupnými kroky. Ukotvení objektu do daného místa, včetně jeho dispozičního a hmotového řešení, si vyžádalo velkého úsilí. Otázkou zůstává, zda jeho efekt byl výsledkem přesvědčivě prezentován. Kladně je možno na druhou stranu v rámci bakalářské práce hodnotit zájem předkladatelky o řešení navazujících území, které spolu s navrženým objektem dotváří charakter a ráz veřejných prostor. Otázky k obhajobě: - jaká je adresa Vámi navrženého objektu? - vysvětlete princip fungování vnitřní pasáže - objasněte systém zastínění okenních otvorů na jižní fasádě objektu

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Studentka přistupovala k práci zodpovědně.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Ruller, Ivan

Urbanistická koncepce je založena na řešení tří identických objektů ve tvaru U s vnitřními dvory a přímém navázání na objekt CIMALO. Západní je určen pro startovní byty, střední pro administrativu a východní pro seniory. Provozně je osou celého řešení severojižní pasáž navazující na městské centrum a umožňující spojení s jižní částí města. Výškový rozdíl mezi Poláškovou a Sokolskou ulicí je řešen schodištěm. Bezbariérově je napojeno komunikační jádro pro seniory. Totéž by mělo být i pro administrativní část. Způsobů řešení by se jistě našlo několik. Komerční plochy jsou mimo restauraci a kavárnu rozdrobeny do celé řady malých jednotek bez vhodné plošné diferenciace. Toto řešení si vynucuje mnoho hygienických jednotek pro zaměstnance. Bylo by vhodné je buďto nějak soustředit pro více jednotek nebo zmenšít počet jednotlivých obchodů a navrhnout je plošně komfortnější. Celková kapacita parkingů - 175 vozů - jistě uspokojí potřeby města, pasantů i rezidentů. U komunikačních jader do bytových částí bude však nutné realizovat opatření proti volnému vniknutí do obytných pater. Dům seniorů je vybaven společenskou místností, prádelnou, knihovnou a dílnou. Bylo by vhodné zvážit, zda by nebylo vhodnější místo centrální prádelny vybavit koupelny jednotlivých bytů pračkou. Některé obytné místnosti bytů pro mladé rodiny nemají přímé osvětlení - A 203, 204, 205, A 303. Lodžie pro seniory jsou zbytečně vymezeny plnými nosnými stěnami. Odlehčení zasklením by nesporně prospělo k lepšímu proslunění obytných místností i celkovému architektonickému výrazu objektu. Tomu by navíc jistě prospěla určitá diferenciace fasád jižních prosluněných od severních i výraznější uplatnění funkce administrativní části v celkové výtvarné koncepci. V prezentaci řezů by bylo potřeba zajistit potřebnou čitelnost zejména v prostorách schodišť. Ve vizualizaci prostoru ulice Poláškovy působí celkové měřítko zástavby kultivovaně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B
Architektonické řešení B
Provozní řešení D
Technicko konstrukční řešení C
Formální úroveň C
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 52669