SVOBODA, L. Systém včasné výstrahy před lokální povodní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Růžek, Václav

Cílem práce bylo analyzovat problematiku lokálních povodní, navrhnout a realizovat takový systém, který by dokázal modelovou obec účinně a včas před hrozícím nebezpečím varovat. Student v práci vhodně a poměrně obsáhle rozebírá problematiku lokálních povodní a zejména legislativy s nimi spojenou. Následuje návrh koncepce systému a vlastní realizace jednotlivých součástí. Student navrhl obvodová zapojení jednotlivých jednotek, tyto realizoval a vybavil je příslušným řídícím programem v jazyce C. Zadání práce bylo z větší části splněno. V práci ovšem chybí kapitola o prověření funkce zařízení v reálném provozu, měření spotřeby zařízení a údaje o schopnosti zařízení pracovat po neomezenou dobu zcela autonomně – požadavek zadání. Dále se v práci objevují různé názvy pro jeden typ jednotky: varovná, měřící, čidlo. Tyto názvy mohou být pro čtenáře zavádějící. V textu se dále objevují překlepy a stylistická stránka práce by mohla být také na vyšší úrovni. V kapitole věnované GSM modulu jsou použity nevhodné obrázky s vodotiskem. Celkové schéma zapojení v příloze A.1 by bylo vzhledem k lepší čitelnosti vhodné umístit na šířku. Celkově by text v kapitolách popisujících technické řešení mohl být lépe propracován, takto navozuje pocit, že byl psán ve velkém spěchu. Student pracoval samostatně, konzultoval občasně. Funkci zařízení vedoucímu úspěšně demonstroval. Celkově práci hodnotím jako zdařilou a navrhuji hodnocení stupněm B / 80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Špaček, Jiří

V úvodu předložené diplomové práce student podrobně popisuje členění, příčiny, průběh a právní rámec povodní na území ČR. Následuje vize systému pro včasné varování před lokální povodní s využitím autonomních měřících jednotek rozmístěných na vhodných místech v terénu, které bezdrátově komunikují s centrální informační a poplachovou jednotkou. V jádru práce student navrhl a zkonstruoval jak centrální jednotku tak i autonomní měřící jednotku, která je napájená solárním článkem v kombinaci s akumulátorem, a v případě změny hladiny vody jednosměrně komunikuje s centrální jednotkou pomocí SMS v síti GSM900. Funkce systému byla studentem ověřena pomocí nasimulování změny hladiny (tj. ručním vybavením plovákových čidel). Po formální stránce je práce dobrá a je psána bez pravopisných chyb. Snad bych jen podotknul, že obrázky 6.7 až 6.10 bylo asi lepší překreslit, než je přebrat z datasheetu i s vodoznakem. Bylo by zajímavé, rozšířit softwarovou výbavu zařízení o další funkcionality. Namátkou uvádím např. možnost občasného periodického hlášení autonomních jednotek bez ohledu na povodňový stav (hlídání případu krádeže, závady, či prostě jen pravidelná informace o technickém stavu autonomní jednotky), jak ostatně sám student v teoretickém rozboru zmínil, ale v praktické části už neřešil. Vlastní konstrukce solární nabíječky by byla také přínosem, z hlediska technického a jistě i finančního. Celkově je práce na dobré úrovni, a přestože nejsou ještě odladěny všechny záležitosti (kapacita solárního napájení), věřím, že výsledek této práce může být užitečný.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 52665