POŘÍZKA, P. Srovnání kvantitativního měření ocelových standardů dvoupulzní a jednopulzní LIBS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaiser, Jozef

Diplomovou práci považuji za lehce podprůměrnou, diplomant mě nepřesvědčil o hlubších znalostech dané problematiky. I když zadání diplomové práce bylo v zásadě splněno, diplomantovi vytýkám strohé zpracování, nedostatečnou diskuzi naměřeních výsledků a absenci naznačení vývoje DP LIBS vzhledem k různým aplikacím. Formální úroveň práce je dobrá. Celkově diplomovou práci hodnotím s klasifikačním stupněm C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hrdlička, Aleš

Diplomant cíle práce z větší části naplnil a prokázal, že si problematiku LIBS vcelku osvojil. Postupy a metody jsou formálně správně, ale k vlastnímu provedení i vyhodnocení mám výhrady - viz níže. Oceňuji použití ploch píků místo pouhých maxim. Z hlediska optimalizace spatřuji přínos ve zjištění času 5 ?s mezi oběma pulzy pro dosažení nejvyšší intenzity čáry Cr II 267,7 nm, neboť tato doba je netypicky dlouhá a operátor by určitě zpočátku volil časy kratší. Uspořádání práce je vesměs dobré, uvítal bych výraznější oddělení výsledků převzatých z literatury od vlastních, které se s nimi občas prolínají. Někde je nejistota výsledku zbytečně uváděna na 3 platné číslice (např. str. 34, 35). Grafika je na vyšší úrovni, pravopis je v pořádku, někde chybí čárka mezi hlavní a vloženou vedlejší větou, "plazma" ve fyzice je středního rodu, má být Lorentzova místo "Lorenzova" křivka, na str. 30 je uvedeno "standartami" místo "standardy" (zřejmě nechtěná automatická oprava), jinak je práce prakticky bez překlepů (např. str. 26, 48, odkaz na obr. 24, 25 místo 25, 26 na str. 39). Citovány jsou relevantní publikace, jejich číslování podle prvního výskytu v textu však nebylo dodrženo.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 30447