ŠTANCL, M. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Ruller, Ivan

Student-bakalář přichází se zajímavým námětem pokračovat směrově v situování hlavního čtyřpodlažního monobloku v pokračování zástavby východním směrem. Tato monolitická hmota je obohacena na západní straně při ulici Poláškově rozšířením parteru až na hranici pozemku, na straně jižní a východní drobnějším dvoupodlažním objektem s kavárnou a administrativou v odstupu od objektu CIMALA. Zbývající část parteru je věnována obchodům. V prodloužení související osy městského jádra je široký průchod vedoucí do vnitřního atria. Rampa 7,5 m dlouhá na výšku 140 cm není reálná, ještě by se však dalo nalézt řešení, jak obohatit jihozápadní prostor překonáním výškového rozdílu přijatelným a funkčním řešením. Zvolené řešení v bytových podlažích má poměrně dlouhé chodby. Kategorizace bytů splňuje požadavky. Vjezd do parkovacího podlaží vedle objektu CIMALA a jeho zásobování z ulice Sokolské by bylo účelné dořešit i s možností pěšího průchodu, což se při zvolené koncepci nabízí. Architektonické řešení vychází z celkové koncepce a je v souladu s posláním budovy. Stálo by za zamyšlení více diferencovat severní a jižní fasádu a více ji otevířt slunci. Použití cembonitových desek na fasádě by mohlo vést k zajímavějšímu řešení fasád, členěním vhodně zvolených formátů. Tento způsob zavěšení, provětrání a zateplení fasády by mohl přispět k optimálnímu energetickému řešení budovy. Konstrukční řešení je možné, zůstává otázkou, zda by nebylo vhodnější místo kocepce skeletu s průvlaky využtít možnosti monoltiických bezprůvlakových železobetonových desek. Otázky k obhajobě: a) varianty odvětraných zateplených fasád b) požární ochrana budov

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Student se po celé období zpracování bakalářského projektu plně věnoval jeho zpracování i konzultacím.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Němec, Josef

Práce hodnocena "dobře/C", doporučena k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Princip návrhu je dokumentován širší urbanistickou situací. Z ní je patrno, že autor se snažil až striktně držet historických parcelačních čar. Podstatné bylo, že zvolil formu nadzemního objektu jako dominantního, čtyřetážového pásového solitéru, nepřičleněného ke stávající východní zástavbě. Tak se dostává až do konfrontačních problémů s drobnou aditivní zástavbou historického jádra.
Architektonické řešení C Snaha snížit disproporční účin monobloku z jižní strany představbou dvouetážového křídla je správná. Pěší prostupnost a maximální obchodně-společenské využití parteru je přínosem řešení. Zvolená úprava nezastavěných ploch (přeexponované venkovní schodiště, velký dlážděný prostor) se nejeví však jako reálná. U jižní fasády nižšího bloku bude nepřirozeně působit pás oken kavárny s parapety v úrovni uličního terénu.
Provozní řešení B U navrženého sanitárního vybavení v 1. n.p. nelze uvažovat s jejich společným využíváním kavárnou i kancelářským pracovištěm.
Technicko konstrukční řešení D Konstrukční systém je, zvláště s ohledem na podzemní parkovací garáže, správně zvolený. Jako dispoziční nevýhoda se však jeví užití modulu železobetonového skeletu 5 x 7,8 m2 při řešení dispozice bytů v hlavním objektu - viz přichozí chodby k bytům, atd.
Formální úroveň C Práce je kompletní co do obsahu zadání, vybavena několika vizualizacemi včetně názorné axonometrické modelace.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 52683