CIRKOVSKÝ, J. Vliv iontů manganu ve struktuře hydroxidu nikelnatého na vlastnosti elektrod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlaříková, Marie

Diplomant zpracoval práci s názvem " Vliv iontů manganu ve struktuře hydroxidu nikelnatého na vlastnosti elektrod". V této práci pan Cirkovský popisuje vliv přísad sloučenin manganu na vlastnosti hydroxidu nikelnatého, sráženého elektrochemicky. Práce má velice obsáhlý obecný úvod, který je snad až zbytečně podrobný - například kapitoly o barvení skla sloučeninami kobaltu jsou sice zajímavé, ale jen s nepatrným vztahem ke studované problematice. Byla by však dobrou částí nějaké učebnice. Pan Cirkovský pracoval samostatně a iniciativně. K práci mám následující dotazy a pripomínky: - Zdá se, že z roztoku o poměru 6:4 se dosahuje velmi dobrých výsledků, které lze snad ještě zlepšit přídavkem některých tenzidů. - Je škoda, že časový prostor diplomové práce neumožňuje sledovat chování elektrod po větší počet cyklů než 150. - Plynuty z měření EIS nějaké použitelné závěry? - Upozorňuji, že použitý potenciostat je vybaven velmi výkonným softwarem jak pro stanovení náboje integrací voltamogramů, tak i pro vyhodnocování křivek EIS. Práci doporučuji přijmout k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Vrbický, Jiří

Bc. Jaroslav Cirkovský se ve své práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zabývá studiem příměsí manganu do hydroxidu nikelnatého pro kladnou elektrodu alkalických akumulátorů. Hmoty byly proměřovány cyklickou voltametrií. V práci jsou uvedeny výsledky měření tenkých vrstev hydroxidu niklu vytvořených elektrodepozicí. Nejdříve byl proměřen čistý hydroxid nikelnatý, který je dále porovnán se vzorky o různé koncentraci iontů manganu. Dále byl testován elektrolyt s přídavkem tenzidů a jeho vliv na vlastnosti elektrody. Práce je v rozsahu rozsah 72 stran, obsahuje úvod, teoretickou část, experimentální část a závěr. Práce je členěna systematicky a je zřejmý postup prováděných prací. Práci bych vytknul nadměrně obsáhlý teoretický úvod, který se místy lehce odchyluje od havního tématu. Množství grafů se ke konci jeví na první pohled nepřehledným. Pro pochopení je nutné vědět jaké srovnání přesně hledáme. Tuto práci hodnotím výborně a doporučuji pro získání titulu inženýr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 31554