BAUER, D. Využití tensegritních struktur pro modelování mechanického chování hladkých svalových buněk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Burša, Jiří

Student ve své práci navazoval na několik diplomových a disertačních prací z předchozích let, bohužel bez možností konzultace s jejich autory. Přesto se mu podařilo velmi dobře proniknout do specifické problematiky modelování vnitřní struktury buněk a především zvládnout řadu specifických modelů a postupů používaných v této oblasti. Nejenže zvládl praktické provádění příslušných výpočtů na úrovni vyšší než předchozí diplomová práce, spíše srovnatelné s kvalitní prací disertační, ale dokázal přispět i několika dalšími kroky ke zlepšení úrovně modelů řešených v rámci výzkumu chování buněk na ÚMTMB. Modifikací vlastností jednotlivých složek modelu dokázal dosáhnout dobré shody s novějšími experimentálními daty z literatury a tím provést základní verifikaci výpočtového modelu. Předložená diplomová práce má i nezanedbatelný vědecký přínos v oblasti výpočtové simulace mechanických zkoušek buněk a tím i potenciál přispět k dalšímu výzkumu v této oblasti.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fuis, Vladimír

Diplomant navazuje na práci ing. Lebiše, kterou výrazně doplňuje. Prezentovanou prací ukazuje, že je schopen řešit problém, který si na str. 13 vytyčil pomocí výpočtového modelování s využitím systému ANSYS. Po analýze prvních výsledků výpočtové modely upravuje tak, aby jejich výsledky co nejvíce odpovídaly experimentálně získaným závislostem. Toho dociluje, pro model buňky s roztroušeným cytoskeletem, použitím různých modelů hyperelastického materiálu s následným testováním jeho chování pro základní mechanické zkoušky. U modelu buněk syntetického nebo kontraktilního fenotypu zjištuje optimální hodnoty ploch příčných průřezů tensegritního modelu. Diplomová práce je napsaná pečlivě a srozumitelně v duchu systémového přístupu. Po formální stránce bych měl několik připomínek: - kPa je s malým „k“, - velikost čísel na souřadnicových osách na obr. 73, 77, 82 a 85 je příliš velká, - na obr. 79 a 80, kde jsou srovnávány průběhy prvního hlavního napětí pro základní mechanické zkoušky by bylo vhodné, aby barvy křivek, označující daný typ zkoušky, byly pro oba obrázky stejné, - v práci by nemělo přecházet od desetinné tečky k desetinné čárce a mezi mezi číslem a jednotkou by měla být mezera. - na str. 54 je překlep v čísle obrázku a z toho pak plyne, že k obr. 67 není v textu žádný odkaz.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 36493