RYŠKOVÁ, M. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbášková, Hana

Diplomantka při řešení zadaného úkolu prokázala tvůrčí invenci a schopnost zvládnout zadání v širších prostorových souvislostech. Území řeší komplexně, aby bylo využíváno nejen v období vinobraní, ale po celý rok. Architektonické řešení je inspirováno přírodními prvky, vytváří novou architektonickou dominantu v krajině, která je využívána pro reklamu a image firmy i reklamu mikroregionu. Dominantním výrazovým prvkem návrhu vinařství je organicky zvlněná střecha, která je částečně řešena jako vegetační a plynule přechází do terénu. Ekologický koncept využívá dešťové vody pro potřeby užitkové vody. Zásoby dešťové vody se sbírají v biotopu, který přispívá ke zlepšení mikroklimatu. Energetická koncept využívá pasivní sluneční zisky, vytápění je tepelným čerpadlem země/voda. Návrh polyfunkčního objektu (Centra vinařské kultury) svědčí o invenci zpracovatele a komplexních znalostech typologie, konstrukčního řešení a technického vybavení objektu. Otázky a náměty k obhajobě: Objasněte ideu řešení a její promítnutí do urbanistického a architektonického řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování pracovala se zaujetím a plným nasazením
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Herzanová, Pavla

Práce je zpracována velmi seriózně s jasným záměrem o vytvoření originální architektonické formy,kterou je třeba velmi ocenit. Při realizaci by možná došlo k jejímu zjednodušení ve smyslu řešení půdorysného tvaru elipsy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Cílem diplomové práce je vytvořit vinařství s gravitačním procesem jeho výroby a vytvoření centra společenského a kulturního života regionu. Vytvořit stavbu, komunikující s okolní přírodou, která nebude ekologicky a ne energeticky zatěžovat své okolí.. Formu architektonického díla zvolit takovou, na niž se jen tak nezapomíná. Její využití bude celoroční a bude ji by užívat veřejnost o odborníci v oblasti výroby a distribuce vína. Objekt bude sloužit i jako cíl pro wellness pobyty zejména mimo turistickou sezónu. Objekt bude umístěn jako dobře viditelný a odkud bude zajímavý výhled do okolí. Bude dostupný motorovými vozidly a bude v návaznosti na trasy cyklostezek tak, aby nedošlo ke křížení. Záměrem bylo vytvořit zajímavý krajinný prvek. Kompozice pracuje s vytvoření terasových zahrad s gabiony, v dolní části je navrženo sezónní občerstvení s půjčovnou loděk a úschovnou kol.
Architektonické řešení A Objekt vinařství -centra je elipsovitého tvaru a navazuje i po formální stránce na hotelovou část. Sezónní občerstvení, půjčovna loděk a úschovna kol jsou lokalizovány,ale v práci ji ž nejsou předmětem vlastního řešení. Terasovité zahrady tvoří přírodní expozici vinných keřů. Severní část elipsy vinařství je řešena jako vlastní výroba orientovaná dle potřeb zachování celoroční stálé teploty a je možné do ní nahlédnout rampy vedoucí do haly-recepce a prodejny vína
Provozní řešení B Provozní řešení je přehledné stavba je navržena jako dům krytý zemí Vzhledem k tomu je vnitřní teplota s minimálními ztrátami a dům je tak úsporný. Provoz výroby vína je orientován kromě toho na sever s dostatečným překrytím vazníkovou střechou využívající i vegetaci na střeše pro snížení tepelných ztrát.
Technicko konstrukční řešení A Objekt má železobetonové stěny a sloupy. Konstrukce střechy horního podlaží je z dřevených lepených vazníků na železobetonových sloupech. V prostoru recepce jsou sloupy dřevěné. V podlažích pod zemí je konstrukce železobetonová deska vetknutá do nosných stěn a průvlaků, stejně jako rampy výstavní expozice.
Formální úroveň A Práce je zpracována na velmi dobré úrovni. Je zde vidět jasná snaha o originální architektonickou formu, která do krajiny dobře zapadne. Tomu přispěje i její výrazné zapuštění do hloubky a částečné krytí zelenou střechou.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 31538