ŠIMURDA, O. Stavba v krajině - Winery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbášková, Hana

Před vlastním návrhem provedl diplomant analýzu stávajícího stavu území, nastudoval problematiku zadání a vypracoval vlastní stavební program. V souladu se zadáním navrhl objekt pro výrobu a skladování vína s prostory pro degustaci a prodej vína. Doplňkovou funkci zvolil hotel, restauraci a welnes. Architektonické řešení je tvořeno dvěma samostatnými objekty s rozdílnou funkcí, které jsou terasovitě umístěny ve svažitém pozemku. Umístění objektů prokazuje snahu o dosáhnutí měřítka stavby, která by nenarušila okolní prostředí, ale zároveň zdůraznila topografické těžiště daného prostoru. Tato snaha se zcela nezdařila. Hmotové řešení působí velmi hmotně a terasy předimenzovaně. Práce splňuje požadovaný rozsah, energetický koncept a hospodaření s dešťovou vodou plňuje stanovený cíl a grafické zpracování odpovídá požadované úrovni. Otázky a náměty k obhajobě: Objasněte ideu řešení a její promítnutí do urbanistického a architektonického řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování pracoval se zájmem a zodpovědně
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Herzanová, Pavla

Práce je zpracována zodpovědně a v daném rozsahu. Poněkud maximalistický přístup k řešení vedl k ne zcela dořešeným detailům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Diplomový projekt řeší návrh Winery v blízkosti Strachotína u vodní nádrže Nové Mlýny. Diplomant na winery navázal ubytovací kapacitou a v druhé budově navrhl hotel, ve kterém je kromě vlastního ubytování ještě wellness a restaurace. Budova výroby vína má i část věnovanou expozici vín. Objekty jsou umístěny v horní části daného pozemku v místech, kde terén ustupuje a vytváří úžlabí. Právě navržené objekty je dotváří a využívá tak krásného výhledu na jezero. Výroba je řešena s ohledem na potřebnou nutnost chladného prostředí nutného pro zrání vína. Část druhá, věnované hotelu, wellness a restauraci je řešena na terasách. Kapacita této části možná neodpovídá reálným možnostem a požadavkům.
Architektonické řešení B Objekty jsou navrženy tak, aby svým způsobem zaplnily úžlabí a nevyčnívaly z něj. Architektonické řešení se snaží zohlednit krajinu tím, že využívá např. zelených střech, méně se však zohledňuje velikost a charakter dané oblasti. V dispozicích části věnované ubytování je poněkud složitý systém dělení prostorů jednotlivých apartmánů, který navodí příliš jednoznačné možnosti rozmístění mobiliáře. Schodiště v této části je řešeno zajímavým způsobem, ale mělo by mít dořešeno i večerní osvětlení, které se může stát zajímavým detailem.
Provozní řešení C Výroba vína je řešena s využitím samospádu do úrovně kde je víno ve vinifikátorech, tam kvasí, zraje, filtruje se a skladuje. Tato technologie je umístěna tak, aby byl prostor temperován jak je zapotřebí. Z technického hlediska je vhodně užito umístění výroby pod povrch a kryt zelenou střechou. V objektu s ubytovací kapacitou je zvolena forma terasové zástavby, která sleduje terén úžlabí a vytváří příjemný prostor před pokoji na střeše podlaží nižšího.
Technicko konstrukční řešení C objekt vinařství je vytvořen jako kombinovaný z ocelových pilířů, nosníků a železobetonové monolitické konstrukce.Fasáda je prosklená, dvouplášťová, střecha jednoplášťová železobetonová, zatravněná. Hotel je řešen podobně, ale konstrukce je železobetonový monolitický skelet.
Formální úroveň C Po formální stránce je práce zpracovaná dobře. Vzhledem k rozsahu zadání není vždy zcela domyšlená do detailů.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 31539