MIHÁL, J. Navigace pomocí turistické mapy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Horák, Karel

Posudek vypracoval konzultant diplomové práce Ing. Luděk Červinka Cílem diplomové práce Bc. Jakuba Mihála bylo vytvořit navigační systém pro orientaci v turistických mapách. Zadání této práce se student zhostil velkým nasazením a po celou dobu své práce aktivně a zodpovědně přistupoval k řešení práce. Na počátku práce si musel student prostudovat několik odporných materiálů jak z teorie map, tak i z teorie grafů. Toto zdržení se pak následně projevilo na tom, že v počátku práce nepostupoval při řešení problému tak rychle. Jednotlivé cíle práce si přesto rozprostřel do vhodných časových intervalů a jen v závěru se dostal do drobné časové tísně, která se projevila převážně jen na poměrně krátkém textu samotné práce. Po celou dobu student pracoval samostatně a iniciativně se snažil řešit všechny problémy, které se při vypracování práce objevovaly. Pravidelně docházel na konzultace a byl na ně vždy dobře připraven. Jeho otázky byly vždy věcné a přesně namířeny na konkrétní problém. Na základě výše zmíněného proto doporučuji práci k obhajobě a navrhuji známku A (92).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Babinec, Tomáš

Pan Mihál se ve své práci zaměřil na zpracování ideální elektronické verze obrazu konkrétní turistické mapy, kde vyhodnocuje vrstevnice a barevně zvýrazněné turistické trasy. Na základě této analýzy pak umožňuje automaticky vyhledat cestu mezi zadanými body a rekonstruovat výškový profil terénu. Řešení takové úlohy považuji za méně náročné. Samotný text práce má pouze 35 stran, je přehledně strukturovaný, sestavený v logickém sledu a obsahuje minimum gramatických a typografických chyb. V teoretické části postrádám zmínku o principech algoritmů vhodných pro zpracování obrazu mapy. V popisu praktické realizace programu mi chybí reprezentace použitých postupů v podobě vývojových diagramů případně zápis algoritmů v pseudokódu. Pro segmentaci prvků mapy pan Mihál použil binarizaci obrazu se dvěma prahy. K dalšímu zpracování hojně využívá binární morfologické operace, které se vyznačují významnou časovou složitostí. Student neprovedl žádnou evaluaci časové náročnosti použitých postupů, ani neuvádí možnosti optimalizace. Výsledkem jsou neadekvátně dlouhé doby zpracování. Značné úsilí bylo věnováno návrhu vlastního řešení pro propojení přerušených čar v mapě. Řešení tohoto problému bylo klíčové a funguje uspokojivě. Odevzdaná aplikace pro prostředí Matlab má přehledné grafické uživatelské rozhraní a její funkčnost s jistými výhradami splňuje požadavky zadání. Přes výše zmíněné výhrady práce jednoznačně svědčící o inženýrských schopnostech studenta. Doporučuji ji proto k obhajobě a navrhuji hodnocení C, 74 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 52600