MIKULÁŠTÍK, J. Řídicí systém pro řízení ss motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopečný, Lukáš

Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti a seznámil se s problematikou řízení stejnosměrných motorů. Elektronika výkonového a řídicího stupně byla k dispozici jako výsledek starší bakalářské práce. Při bližší analýze se však ukázalo, že oba přípravky, které měly tvořit základ studentovi práce jsou nefunkční. Výkonový stupeň se studentovi podařilo oživit a naprogramovat funkční regulátory, nadřezený řídicí systém se však pro hrubé chyby v návrhu nepodařilo oživit. Díky tomu nemohlo být v daném čase implementováno synchronní řízení všech pohonů podvozku. Student pracoval samostatně a iniciativně, konzultace vyžadoval v rozsahu odpovídajícím zpracovávanému problému. Práce prokazuje studentovy vynikající schopnosti činnosti na zadaném úkolu a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Burian, František

Zadání od studenta Jiřího Mikuláštíka vyžadovalo znalosti i vynaložený čas, který odpovídá standardním nárokům kladeným na studenty bakalářského oboru. Zadání je dle textu práce splněno v celém rozsahu. Rozsah práce hodnotím jako přiměřený, logicky členěný do souvisejících bloků. Student se na počátku ve své práci dostatečně věnoval teorii, kterou následně aplikoval na fyzickou realizaci ovládání mnohasměrového podvozku. V rešeršní části musím pouze vytknout jedno opomenutí při odvození rovnice. Rovnice 1.7 na straně 13 byla chybně odvozena, byl opomenut vliv zatěžovacího momentu na ustálený stav motoru (místo " Ra " má být " - Ra mz "). Dále postrádám popis, zdali je výsledná platforma mnohosměrového podvozku plně oživena, případně nějaké fotografie oživené sestavy. Z formálního hlediska práce obsahuje mnoho překlepů a pravopisných chyb. Převzaté pasáže jsou dostatečně citovány dle příslušné české normy. Práci mohu označit jako původní. Práce i přes uvedené nedostatky prokazuje bakalářské schopnosti studenta. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 52602