RYŠAVÁ, K. Kontrola situace za vozidlem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Belák, Michal

Práci hodnotím jako velmi dobrou. Je zřejmé, že zpracování naměřených dat bylo mj. časově velmi náročné a výsledky jsou vhodně prezentovány Celkový výsledek ale mohl být i lepší, kdyby se byla závěrečná kontrola před odevzdáním pečlivější a v závěrečném shrnutí by bylo uvedeno víc zjištěných skutečností.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Co do rozsahu a splnění stanovených cílů lze práci hodnotit na velmi dobré úrovni. Analýza dat mohla být rozšířena ještě o vyhodnocení situací, kdy řidič musel reagovat na podnět ve zpětném zrcátku. V závěru mohli být zjištěné zkutečnosti popsané více.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretická část je na celkem kvalitní, vzhledem k zadanému tématu by mohla být část zabývající se výzkumy ohledně nepřímého výhledu resp. pohledů do zrcátek rozsáhlejší.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Byl zpracován rozsáhlý datový soubor, data jsou zpracovaná logicky a i použitá statistika je vhodná. Jako ne zcela logické a vhodné lze hodnotit spojení tzv. skrácených a prodloužených trajektorií sakád v tab. 3.
Odborná úroveň diplomové práce B Z odborného hlediska je práce na velmi dobré úrovni. Celkovému dojmu, při tak rozsáhlém vyhodnoceném a statisticky zpracovaném souboru dat škodí ne úplně dostatečná prezentace výsledků a zjištěných skutečností v závěru práce.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Zjištěné skutečnosti lze dále rozvíjet jednak v oblasti studijní a použít i pro účely výzkumu lidského faktoru. Dále mohou být přínosem i pro účely znaleckého zkoumání, nehod vznikajících při odbočování a předjíždění.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Práce s literaturou je na dobré úrovni. V přehledu literatury se ale bojevuje několik chyb, které lze přisoudit nedostatečné kontrole práce před odevzdáním. Jde zejména o nejednotné formátování a barvu textu. Nejvýznamnější chybami pak je skutečnost, že je zde 2x uveden zdroj 23, poprvé správně, pak se ale také znov anachází mezi zdroji 29 a 30, dále dvojité uvedení zdroje 36 když poprvé označuje zahraniční publikaci a podruhé je použit pro označení vlastního zpracování.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Formální stránce práce mohla být věnována větší pozornost. Výslednému dojmu škodí především nejednotné zarovnání tabulek, obrázků a grafů, nízká kvalita použitých obrázků a grafů, nezjednocené značení hodnot a jednotek (někdy kurzíva, jindy ne). Dále se v práci objevují občasně i překlepy, gramatické chyby nebo nesprávné skloňování. Nesjednocený rok na deskách 2019 a prvním listu práce 2018.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Bucsuházy, Kateřina

Diplomová práce se zaobírá analýzou doby potřebné pro kontrolu situace za vozidlem. Experimentální měření bylo realizováno na základě získaných poznatků z provedené literární rešerše. V praktické části studentka vyhodnotila velké množství obrazového materiálu. Analýza je provedena ve vztahu k typu prováděného manévru, což hodnotím velmi kladně. Získané výsledky mohly být dále rozčleněny také s ohledem na typ sledovaného podnětu. Data jsou vyhodnocena pečlivě s uvedením základních statistických parametrů. Kvalitu práce snižuje v některých případech absentující logická návaznost jednotlivých odstavů (např. v kapitole 3 Reakčná doba se studentka současně zaobírá reakční dobou a statistikami nehodovosti, v odstavci 2 pak zcela bez návaznosti uvádí Reakčný čas je významný faktor vzťahujúci sa k bezpečnosti v cestnej premávke. Dopravné nehody patria z hľadiska množstva usmrtených osôb k trom najzávažnejším príčinám úmrtí. V závěru práce chybí zhodnocení/diskuse získaných výsledků a vymezení jejich praktického i teoretického využití. Cíle práce, stanovené v zadání, byly splněny. Diplomová práce splňuje požadavky kladené na tento typ VŠKP, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň C
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109120