ŠMARDOVÁ, E. Automated Valuation Models (AVMs) a jejich využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupal, Martin

Pozitivní přínos práce spočívá zejména v přiblížení a představení modelů AVM a částečně jejich statistického pozadí, jejich výhody a nevýhody, jejich uplatnění ve světě apod. Poněkud disproporční (ovšem částečně z objektivních důvodů) je analytická a návrhová část, avšak určitá doporučení či diskuse nad využitím AVM v tuzemsku provedena byla.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Cíle práce byly v zásadě splněny, ačkoliv analýza možnosti uplatnění v tuzemsku a diskuze je vedena spíše intuitivně a povrchně. Na druhou stranu, konkrétnějšímu porovnání brání to, že data o AVM z hlediska konstrukce jsou většinou nevěřejná, ale zase ne všechna či všechny úrovně.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Práce vykazuje poměrně rozsáhlou rešeršní část, což je vzhledem k zaměření práce dobře. Zvolené zdroje jsou vhodně kombinovány pro ucelené statě. Přesto mohly být statě více provázané a vysvětlené. Posloupnost kapitol je zvolena dobře.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Tato část práce je zpracována relativně povrchně, přesto naplněna byla.
Odborná úroveň diplomové práce C
Přínos pro praktické i teoretické využití C Přínos práce lze spratřovat zejména směrem k tuzemsku a v souvislosti s relativně dobrým načasováním s ohledem na vývoj. Teoretické využití je poměrně dobré, praktické už méně.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Práce s literaturou je na velmi dobré úrovni, vyjma např. citace z wikipedie není vhodný věrohodný autorský zdroj. Dále by bylo správnější uvést zdroj vždy v závorce, i když je přímo zmíněn v textu věty.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C V práci lze nalézt tabulky či grafy v anglickém jazyce vedle českých, což je zřejmý nedostatek. Také jsou některé grafy a dokonce texty v tabulkách trochu rozmazané a graficky nepřiměřené (viz obr. 6.2, 6.5). V práci se objevují překlepy či nejasné formulace. Kladně však hodnotím používání poznámek pod čarou, pro dané téma ideální volba, neboť je zde spousta (zpravidla zahraničních) zkratek a názvů. Odborná jazyková úroveň je dotčená místy nepatřičnými výrazy či nejasnými a nepřesnými formulacemi.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Jandásková, Tereza

Diplomantka provedla rozsáhlé rešerše zahraniční literatury týkající se AVM. V práci jsou také uvedeny zahraniční organizace zabývající se oceňováním. Poté se diplomantka zabývá AVM samotným, včetně nastínění statistických metod pro oceňování nemovitých věcí. V práci však jsou pouze okrajově zmíněny možnosti aplikace v tuzemsku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Cílem diplomové práce bylo charakterizovat AVM a analyzovat jeho možnosti současného uplatnění a diskuze nad využitím pro tržní oceňování v tuzemsku. Práce obsahuje vymezení AVM a rešerši současného uplatnění s možností uplatnění v České republice. Uplatnění v tuzemsku je však pouze rešerší bez autorčina subjektivního názoru.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Práce je logicky členěna. Diplomantka nejdříve stručně uvádí základní pojmy pro oceňování nemovitých věcí. Dále uvádí zahraniční organizace zabývající se oceňováním a poté se zabývá AVM samotným, včetně nastínění statistických metod pro oceňování nemovitých věcí.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Práce je výhradně rešeršního charakteru. Přínos vlastního návrhu/řešení postrádám hlavně v kapitolách 7 a 8.
Obtížnost a správnost řešení A Téma zabývající se AVM je v České republice aktuální, avšak nepříliš prozkoumané. Jedná se tedy o náročné téma, ke kterému autorka diplomové práce přistoupila výhradně rešeršním přístupem.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Práce poskytuje zahraniční rešerši AVM, která je přínosná hlavně pro teoretické využití. Praktické využití by spočívalo v rozsáhlejší návrhu aplikace pro podmínky realitního trhu v České republice.
Odborná jazyková úroveň C Odborná jazyková úroveň diplomové práce je adekvátní vzhledem k požadavkům kladeným na tento typ práce.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C V práci se nachází drobné typografické nedostatky a překlepy. Tabulky nejsou sjednoceny. Část z nich je přeložena do češtiny, část ponechána v angličtině. Literatura není číslována.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 112319