DONABAUER, P. Návrh konstrukce polohování mikroskopu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Čudek, Vladimír

Student řeší v souladu se zadáním návrh konstrukce polohování mikroskopu, která je vázána na konkrétní aplikaci v oblasti experimentálního měření v tribologické laboratoři ÚK. Jedná se o unikátní řešení pivotu, který by měl umožňovat justáž, resp. rotaci ve třech osách. První část bakalářské práce se věnuje přehledu dostupných konstrukcí ve dvou rovinách. Konstrukce určené pro mikroskopy, které neumožňují požadovanou justáž a konstrukční mechanizmy vhodné pro řešený problém. V souladu s touto rešeršní částí v kapitole „Technická a vývojová analýza“ uvádí nutnost řešit zadání pomocí vlastní konstrukce. V následující části popisuje možné varianty řešení, vycházející z nejpoužívanějších mechanizmů v současnosti. Vzhledem k zadání student zvolil nejvhodnější konstrukci, kterou následně v práci popisuje po stránce konstrukční. Společně s tím uvádí i kinematický výpočet zvoleného uložení pivotu a základní silové výpočty. Celkově je dle mého názoru konstrukce navržena vhodně. Textová část práce ale obsahuje několik nedostatků. Nejsou zde hlavně blíže popsány požadavky na konstrukci, jako je požadovaný úhel naklopení podle vodorovných os, volba délky ramene společně se stoupáním závitu justážních šroubů apod. V kapitole věnující se kinematickému rozboru a výpočtu stupňů volnosti chybí bližší rozbor vazeb a lepší popis situace. Konstrukce rotace pivotu podle svislé osy je převzata ze stávající konstrukce používané v tribologické laboratoři, což by bylo vhodné v práci uvést. Stejně tak je text zatížen nemalou řadou pravopisných chyb. I přes tyto nedostatky ovšem bakalářská práce splňuje požadavky vyplývající ze zadání a cílů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Mazal, Pavel

Autor práce řešil problematiku konstrukce přípravku pro polohování mikroskopu Nikon. V první části je provedena literární rešerše dostupných polohovacích mechanizmů s různým počtem stupňů volnosti. Na základě tohoto rozboru bylo konstatováno, že žádný z těchto mechanizmů nesplňuje specifické požadavky zadavatele. Další část práce je věnována zpracování několika variant řešení, z nichž byla k praktické realizaci vybrána varianta s pružinami a kuličkou. K tomuto konstrukčnímu řešení byly provedeny základní výpočty a byla vypracována konstrukční dokumentace. Funkčnost tohoto řešení může prověřit pouze jeho praktické využití. Práce je zpracována na velmi dobré úrovni a její rozsah odpovídá požadavkům kladeným na bakalářskou práci. Obrázky i výkresová dokumentace jsou provedeny kvalitně a nemám závažnější výhrady. Určité nedostatky však práce vykazuje po stránce formální – u převzatých obrázků by bylo vhodné uvádět zdroj přímo v textu u obrázku, formátování textových odstavců není jednotné, v textu se vyskytuje několik gramatických chyb a překlepů, výpočet pružiny na straně 30 je přinejmenším nejasný, v textu se hovoří o „kalených tyčkách“ průměru 3 mm (str. 26), v seznamu položek však jsou uvedeny normalizované kolíky apod.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 37983