MALÝ, V. Optimalizace výroby těžkých ocelových odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Šenberger, Jaroslav

Diplomant pracoval na náročném tématu, v provozních podmínkách slévárny Vítkovice Heavy Machinery a.s. Na základě zadání a konzultací pracoval samostatně a dobře se orientoval při měření a zjišťování dat v provoze. Ke studiu problematiky výroby těžkých odlitků se zaměřením na optimalizaci technologie a sledování jejího ekonomického přínosu použil literaturu z českých časopisů. Přínosem by bylo použití i zahraniční literatury ve větším měřítku. U diplomanta hodnotím dále dokonalé prověření dat vztahujících se ke třem technologiím. Uvedená data umožnila diplomantovi objektivní porovnání sledovaných technologií. Pro praxi má význam závěr práce shrnutý do tabulek, který přehledně uvádí porovnání zadaných technologií. Práce je zpracována logicky a přehledně, i když se občas vyskytují pravopisné chyby. Získání informací bylo pracné, u diplomanta hodnotím vytrvalost. Práce splnila zadání beze zbytku. Interpretace výsledků mohla jít více do hloubky. S ohledem na menší pozornost věnovanou zahraniční literatuře a interpretaci výsledku hodnotím práci jako velmi dobou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Carbol, Zdeněk

Předložená diplomová práce se zabývá výrobou supertěžkých odlitků kruhů cementářských pecí ve VHM a.s.s cílem zefektivnění a zlepšení kvalitativních parametrů těchto dílů. Téma práce je vysoce aktuální a přínosné pro praxi, neboť nastinuje možnosti zlepšení povrchové i vnitřní jakosti odlitku včetně snížéní předváhy u této výroby a zvýšení konkurenceschopnosti na trhu. Teoretická část práce se věnuje popisu výroby tekuté fáze ve VHM a.s. , v další části se autor věnuje problematice vad ocelových odlitků, jejich správnému zatřiďování a tím stanovování příčin vzniku těchto vad. V praktické části práce jsou již uvedeny data z výroby tří nosných kruhů ve VHM a.s. s různou technologií chlazení a jejich srovnání s predikovanými hodnotami, jenž byly počítány v simulačním oprogramu Pro CAST. Zde se prokázala dobrá shoda s výpočty, přesto se nepodařilo zcela jednoznačně prokázat příčinu vzniku povrchových trhlin na kontaktní ploše odlitku kruhu s chladící deskou. Toto je téma na další prověření do budoucna. Práce má logické uspořádání a experiment byl proveden dobře. Dosažené výsledky jsou velmi podnětné a budou sloužit jako podklady pro další odlaďování technologie výroby nosných kruhů. K práci mám následující připomínky: Dobře připravenou práci poněkud snižuje pravopisná úroveň textů a drobné chyby, jenž se objevují jak v tabulkách , tak i ve vzorcích. Např. již na str. 11 v bodě 3.1.1. je chybně uveden název výrobního agregátu , namísto el. oblouková pec je bloková pec, v bodě 3.1.2. je nesprávně uvedena feropřísada FeCo ,namísto FeCr a v tab. č.1 je chybná hodnota výkonu EOP č.5, kde má být údaj 46MW oproti 25 MW . Na str. 28 je uveden oxid uhelnatý , což je CO nikoliv CO2a na str.52 ve vzorci o využití kovu je opačný poměr . Celkově práce splnila vytýčený cíl a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 37990