HUDEČEK, O. Elektrické vlastnosti feroelektrických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

V teoretickém rozboru bakalářské práce se student věnoval charakteristickým vlastnostem a jevům vyskytujících se ve feroelektrických materiálech. Experimentální část obsahuje charakterizaci zkušebních vzorků a přehledně zpracované výsledky v podobě teplotních závislostí složek komplexní permitivity s frekvencí jako parametrem. Na získané výsledky je aplikován Curie-Weissův zákon a jsou stanoveny příslušné materiálové konstanty. Při zpracování bakalářské práce pan Krejčí pečlivě využil odborné znalosti získané studiem tuzemských i zahraničních literárních pramenů, které řádně uvedl v seznamu literatury. Studentova aktivita byla rozložena v průběhu semestru velice nerovnoměrně a zvyšovala se s blížícím se termínem odevzdání práce. Jako vedoucímu bakalářské práce mi občas připadalo, že zpočátku si pan Hudeček při své činnosti méně věřil, ale v průběhu semestru již následně plnohodnotně pracoval. Svou činností se pan Hudeček zapojil do řešení projektu FRVŠ 1197/2010 - Inovace a modernizace laboratorních úloh v předmětu "Struktura a vlastnosti materiálů", který měl za cíl rozšířit a inovovat laboratorní cvičení zaměřená na sledování vlastností feroelektrických materiálů. Tento úkol, v rámci dostupného vybavení, rovněž úspěšně splnil. Vlastní práce je přehledně uspořádána do jednotlivých kapitol a vyznačuje se jednotnou grafickou úpravou. Požadavky zadání student splnil v požadovaném termínu v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Úkolem studenta v bakalářské práci bylo prostudovat vlastnosti a použití feroelektrických materiálů a diagnostické metody pro zjišťování jejich vlastností, na základě získaných informací inovovat a modernizovat laboratorní pracoviště pro sledování vlastností feroelektrických materiálů v teplotní a frekvenční závislosti, ověřit jeho funkci a vytvořit návod pro laboratorní cvičení. Student Ondřej Hudeček zpracoval bakalářskou práci v rozsahu 35 stran včetně seznamu použité literatury a přehledu symbolů používaných v textu; přehled symbolů není ale kompletní. Hlavní část projektu je doplněna třemi stranami přílohy vytvořeného návodu "Stanovení teplotní a frekvenční závislosti složek komplexní permitivity feroelektrických materiálů"; tento soubor, především jeho teoretická část, je příliš stručný. Předložená práce je rozčleněna na teoretickou a praktickou část, obě hlavní části jsou doplněny úvodem do studované problematiky a závěrem shrnujícím dosažené experimentální výsledky. Teoretická část shrnuje informace o základních vlastnostech a použití feroelektrických materiálů a jevech v těchto materiálech, dále se poměrně podrobně zabývá problematikou keramiky na bázi tuhých roztoků oxidů olova, zirkonu a titanu. V praktické části je popsáno měřicí pracoviště, tato část by měla být obsáhlejší, postup měření a postup výpočtu sledovaných veličin. Výsledky provedených experimentů jsou vyhodnoceny formou přehledných grafických závislostí, zobrazujících vliv teploty na frekvenční závislosti složek komplexní permitivity a tyto jsou následně převedeny na teplotní závislosti ztrátového čísla s parametrem frekvence, resp. teplotní závislosti relativní permitivity jednotlivých typů zkušebních vzorků. V rámci vyhodnocení experimentu je na vybrané závislosti aplikován Curie-Weissův zákon. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Práce vykazuje některé, především formální nedostatky, které ale nesnižují její úroveň. Požadavky zadání byly splněny v plném rozsahu. Předložená bakalářská práce a její zpracování splňují všechny požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů jsou jednoznačně využitelné ve výuce materiálové orientovaných předmětů i v technické praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Odborná úroveň práce B 44/50
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 31501