HAŠEK, M. Generování testovacích vzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Richter, Miloslav

Úkolem diplomanta bylo opravit a doplnit předchozí bakalářskou práci. Při práci s programovacím jazykem prokázal dobré znalosti, kdy velice rychle pronikl do problematiky stávajícího programu, opravil chyby a rozšířil možnosti programu. Na práci pracoval samostatně, problémy pravidelně konzultoval. Zadání práce bylo splněno. V práci se vyskytují drobné překlepy a chybějící odkazy (str 17, 27). U obr. 2-1 str. 13 jsou použita jiná označení v obrázku a jiná v textu. Z hlediska realizace "optických" vlastností (filtry) by bylo vhodné přesněji uvést jakým způsobem se přepočítávají parametry kamery (střed, zkreslení) do dalších vrstev schematu. Studentem byla dobře zařazena i koncepce barevných složek, vhodnější by ovšem bylo implementovat filtry pro rozdělení na složky a opětovné složení, s tím, že každá složka by se upravovala filtry nezávisle (což odpovídá skutečnosti, kdy je většina vlastností závislá na frekvenci). Práce svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta a navrhuji ji k obhajobě s hodnocením velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Horák, Karel

Diplomant zpracoval práci s názvem Generování testovacích vzorů, jejíž náročnost lze jak po stránce odborné, tak i po stránce časové charakterizovat jako středně náročnou. Úkolem diplomanta bylo krátce řečeno sestavit aplikaci pro vytváření grafických, zejména geometrických obrazců a filtrů simulujících reálnou optickou scénu a sloužících pro testování algoritmů zpracování obrazu. Samotný text práce je tvořen 54 stranami a to na relativně dobré formální úrovni. Čtivost práce je však průměrná a zejména ve druhé části text degraduje na komentovaný výčet naprogramovaných metod a atributů tříd s jejich popisem. Poměr programového kódu a ostatního textu je pro tento typ absolventské práce příliš vysoký. Práce místy připomíná dobře komentovaný editor zdrojového kódu a je na zvážení, zda by programový kód neměl tvořit přílohu a v textu práce uvádět pouze prototypy metod s odkazem na tuto přílohu. Z tohoto hlediska se druhá část práce jeví jako vata zaručující dosažení vyššího počtu stran dokumentu, přestože více prostoru mohlo být věnováno obecnějšímu rozboru potřeb simulace reálné optické scény a popisu optických aberací a optických filtrů. Z hlediska obsahového splnění zadání lze konstatovat, že předložená práce jej z větší části pokrývá. Navržené a implementované řešení umožňuje relativně snadnou správu přidávání a odebírání filtrů, zejména díky implementaci XML standardu do popisného souboru scény. Oproti původní aplikaci je rovněž implementována možnost volného natáčení roviny vzoru vzhledem k optické ose soustavy, což je operace triviální ale velmi potřebná např. pro simulaci perspektivního zkreslení. Podle textu práce jsou také optimalizovány výpočetní a paměťové nároky vzhledem k předchozí verzi aplikace. Na konci práce je uvedeno jen několik málo ukázek generovaných testovacích vzorů, z nichž některé navíc nezobrazují podstatné charakteristiky např. rozdíl vlivu anti-aliasingu na obrázcích 4.6 a 4.7. Až na výše uvedené výtky má práce dobrou odbornou i formální úroveň a obsahuje málo gramatických chyb, což je ale do značné míry ovlivněno rozsahem psaného textu. Předložený dokument má celkově charakter absolventské práce a proto ji doporučuji k obhajobě před komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce E 5/10
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Splnění požadavků zadání B 16/20
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 31083