ZEMBOL, F. Analýza parametrů infračerveného zobrazení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Petr

Předložená práce je zaměřena na analýzu parametrů které se uplatní při IR akvizici. V teoretické části jsou přehledně uvedeny fyzikální zákony popisující infračervené záření. Následuje přehled základních paramterů a faktorů které ovlivňují IR akvizici. Na základě vybraných faktorů je sestavena zjednodušená termografická rovnice. Na této rovnici je založen vlastní algoritmus pro výpočet teploty snímaného objektu, res. pro kompemzaci jednotlivýh rušivých fakturů. Funkce algoritmu je ověřena porovnáním simulovaných a měřených termogramů. Student se nad rámec zadání práce věnoval analýze vlivu jednotlivých faktorů při snímání teploty lidského těla. Práce je dobře členěná a vyvážená. Místy se sice vyskytují nepřesné formulace, ale vzhledem ke složitosti danné problematiky je práce na danné úrovni akceptovatelná. Student se na řešní podílel velmi aktivně a samostatně, konzultace využíval hojně.Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce C 14/20
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Drastich, Aleš

Diplomant sice splnil požadované zadání DP, v teoretické části práce se však dopustil celé řady závažných chyb, které značně znehodnocují výsledný dojem z práce (např. str.9: "teplotní zdroje IR", str.8: tepelná energie systému "je dána energií fotonu", str.9: definice šedého tělesa, atd.). Také definice podmínek některých experimentů nejsou správné (např. měření a srovnávaní hodnot v "bodech", navíc umístěných vždy v jiné pozici, "alkohol mění emisivitu", volba referenčního termogramu 42,13°C- proč?, atd.). Naopak oceňuji dosaženou funkčnost programu a jeho ověření, i když ne zrovna na nejvhodnějších experimentech. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 36522