HRABA, A. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Hlavním rysem přístupu studenta ke zpracování zadaného úkolu je odvaha používat výrazné architektonické formy. Výrazným povahovým rysem studenta , který lze rovněž vystopovat v prezentovaném výsledném řešení, je určitá ambicióznost, záměr vepsat do řešeného území sebe sama, někdy možná v poněkud větší míře. Výsledný koncept potom nastoluje věčnou otázku míry kontextu novotvaru a řešeného prostoru. Je ovšem třeba říci, že autorova ambiciózní snaha o kreaci se projevuje v podstatě kultivovaně, s náležitým stupněm promyšlenosti a propracovanosti, navíc vše podložené základní filozofií navrhované koncepce. Závěrem konstatuji, že práce splňuje všechny požadavky kladené na bakalářský projekt.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 92 Předložená práce prokazuje vysoký stupeň ambiciöznosti a vyhraněného individualismu
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Pospíšil, Zdeněk

Konstatuji, že práce splňuje všechny požadavky kladené na bakalářský projekt. Je třeba vysvětlit a obhájit zvolenou formu navrženého objektu, což je ale základním právem každého autora či koncepčního pracovníka.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A - předložený návrh vychází z urbanistických reálií řešeného území. Využívá plně komunikační síť centra města. Základní hmotový koncept podřizuje osovému uličnímu průhledu z hlavního městského náměstí.
Architektonické řešení C - návrhu nelze upřít jistou dávku invence a tvůrčí odvahy. Zvolená forma a měřítko objektu ovšem ve své podstatě potírají jakýkoliv kontext s okolím. Navržený dům je navýsost individualistickým solitérem, zcela v duchu principů brutalistické architektury.
Provozní řešení A - nápaditá a plně funkční sestava celé škály provozů nabízí i některé neobvyklé a zajímavé funkční prvky- jako sociální inkubátor nebo workshop space.
Technicko konstrukční řešení B - promyšlené a propracované konstrukční a materiálové řešení, které odpovídá nevšednosti celkového konceptu návrhu.
Formální úroveň B - graficky a celkovou adjustací je práce prezentována na velmi dobré úrovni – odpovídající připravenosti autora postoupit do dalšího stupně své odborné přípravy.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 52754