ŠEVČÍK, O. Způsoby vytápění rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošík, Tomáš

Předložená práce je dobře logicky rozdělena a obsahově splňuje požadavky zadání. Na začátku popisuje základní problematiku vytápění rodinného domu a prvky otopné soustavy. Práce dále informuje o způsobu energetických úspor a možnostech získání státních dotací. V závěrečné části navrhuje a ekonomicky porovnává jednotlivé druhy vytápění u konkrétního objektu. Diplomant v průběhu řešení práce pracoval aktivně a samostatně. Grafické zpracování je dobré, stylistické provedení je již horší. V několika případech student používá nevhodných slovních obratů a vyjadřuje se nepřesně. V závěrečném ekonomickém zhodnocení jsou některé vzorce vyjádřeny pouze slovními popisy, což je poměrně nepřehledné. Přes uvedené výhrady doporučuji práci k ústní obhajobě a hodnotím stupněm velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Bok, Jaromír

Student ve své bakalářské práci zpracovává velmi aktuální téma týkající se způsobů vytápění rodinných domů. V souladu se zadáním nejprve teoreticky popisuje vliv různých faktorů na energetické potřeby domu, v další části práce uvádí možné druhy zdrojů tepla a rozebírá jednotlivé prvky otopné soustavy a následně pro vybraný rodinný domek porovnává pořizovací a provozní náklady otopného systému zajišťujícího vytápění domu a ohřev TUV a též náklady na spotřebovanou elektrickou energii. Práce je velmi dobře členěna, a svým obsahem odpovídá požadavkům zadání. Po formální stránce práce obsahuje značné množství zejména gramatických chyb, které snižují hodnotu práce jako celku. K práci mám následující připomínky: - nesouhlasím s tvrzením, že "ve výparníku chladivo kondenzuje za nízké teploty" (str.23) - při návrhu otopné soustavy (str.47) student zvolil hraniční teplotu podlahy rovnu 30-ti st.Celsia, na straně 49 si však oponuje, neboť uvádí, že existují hygienické limity, podle nichž by teplota podlahy v místnostech s trvalým pobytem osob neměla překročit 28 st.C. - v textu práce nesouhlasí číselné označení tabulek s odkazy - např. tab.3.7, tab. 3.8, tab. 3.11, tab. 3.12 se v práci nevyskytují, ale přesto je na ně odkazováno - v textu práce nesouhlasí některé odkazy na použitou literaturu Bakalářská práce splňuje všechny požadavky kladené na práce tohoto druhu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce D 6/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Splnění požadavků zadání A 20/20
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 30590