JANÁČ, P. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopáčik, Gabriel

Základní myšlenka návrhu - rozdělení potenciálního městského bloku na tři domy-krystaly, bytový dům, základní uměleckou školu a parkovací dům, oddělené úzkými uličkami - je nápaditá, nepravoúhlá průčelí sice jen vzdáleně parafrázují typickou zástavbu městského historického jádra, ale přesto se jeví v daném místě jako akceptovatelná, přínosná. Kladem je také nejen možnost postupné výstavby komplexu, ale i vytvoření samostatných objektů se svým vlastním příběhem - funkcí. Přes netypické tvarování domu odpovídá stavebně-konstrukční řešení standardním realizačním postupům i požadavkům dispozice. V některých dílčích aspektech se projekt jeví ne zcela dotažený. Bakalářská práce jak po obsahové tak formální stránce splňuje požadavky zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování D Přístup k práci nebyl příliš systematický, část výstupů byla dokončována na poslední chvíli na úkor podrobnosti a kvality zpracování.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Kratochvíl, Jan

Student prokázal velmi dobré schopnosti v koncepční fázi projektu. Architektura je však disciplína, která v sobě kromě umění zahrnuje i vědu. V oblasti zpracování výkresové dokumentace, konzistence formálního názoru a provozního uspořádání student zcela selhal. Předložená bakalářská práce je odbytá a po formální stránce absolutně nedostatečná. Nereprezentuje požadované schopnosti a znalosti kladené na bakaláře architektury. Odevzdáním této práce se student zdiskreditoval. Doporučuji ve zpracování tohoto zadání nepokračovat a vypracovat za rok bakalářskou práci novou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Předložené řešení úspěšně zaceluje prstenec zástavby kolem historického centra města a svou vyšší hmotou spojuje několikapodlažní zástavbu panelových domů na jihu s měřítkově drobnějšími domy na severu. Uvolněná forma domů vytváří v parteru neotřelé veřejné prostory a vnáší do struktury města osvěžující atmosféru.
Architektonické řešení C Architektura objektu sleduje aktuální světové tendence. Výsledek však působí prvoplánově a sémanticky nenaznačuje, k čemu objekt slouží. Čtvercová okna nesouzní s dynamickou krystalickou hmotou. Vnitřní ortogonální struktura rovněž nesouzní se zajímavým řešením obvodového pláště.
Provozní řešení F Předložená výkresová dokumentace bytového domu s obchodním parterem je nedostatečná a nedopovídá formě bakalářské práce. Nelze ji hodnotit.
Technicko konstrukční řešení F Výkresová dokumentace technicko-konstrukčního řešení je absurdní. Konstrukční
Formální úroveň F Formální úroveň bakalářské práce v oblasti vizualizací je perfektní, v dalších částech
Navrhovaná známka
F
Body
0

eVSKP id 52749