HOLÁ, M. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Galeová, Nicol

Návrh hodnotím jako zajímavý, svědčí o invenci studentky. Rozčlenění do objemů drobného měřítka, profilace střech a volba subtilně dimenzovaných detailů byla vedena snahou o akceptaci soudobé stavby v historickém prostředí. Kladně hodnotím převedení potenciálu lokality do jasné formulace živého parteru s maximálním využitím bloku pro obytnou funkci. Struktura podélných atrií a „town house“ typologie v kombinaci různorodých možností bydlení ztížila studentce situaci, především stísněním jednotlivých segmentů. Návrh proto vyžadoval řadu promyšlených architektonických řešení a neobvyklých propojování prostor.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Zvolený urbanistický koncept studentka zpracovávala soustavně a svědomitě po celý průběh semestru. Vytvořila si tak dobrou pozici pro zvládnutí kvalitní úrovně návrhu. Vysoký potenciál neobvyklého architektonického řešení vytěžila studentka v rozsahu odpovídajícímu bakalářské práci.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Mikulášek, David

Dobře založený urbanistický koncept, který ale při konkrétním řešení dispozic a vzhledu domu poněkud pokulhává. Složitost zvoleného řešení je potřeba přizpůsobit časovým možnostem, intenzitě práce a zkušenostem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Koncepce podélných hmot a vnitřních dvorů odpovídá charakteru okolní historické zástavby a může vytvářet polosoukromé prostory s jinou kvalitou bydlení, než je běžné. Diskutabilní se jeví samostatný vjezd do garáží a oddělený průchod pro pěší u západní fasády objektu. Vhodnější by zde možná byla normální ulice. Rovněž duplikace předimenzované ulice Sokolské a vytvoření paralelního příjezdu ke garážím se mi nejeví jako nejvhodnější.
Architektonické řešení C Sympatickému vnějšímu vzhledu a měřítku fasád poněkud ubližuje zvolený formát oken a především řešení balkónů do ulice Poláškova, což celému domu dodává poněkud developerskou estetiku. Okna na západní fasádě naznačují možnou kvalitu, pokud by za nimi byly takové prostory, které odpovídají jejich velikosti.
Provozní řešení B Přehlednosti provozního řešení nepřispívá chybějící popis jednotlivých bytových jednotek, popř. náznak funkce jednotlivých pokojů. Velká škála různých bytů se mi nejeví na škodu, pouze velikost koupelen u bytů kolem 100 m2 je nedostatečná.
Technicko konstrukční řešení C Konstrukční řešení trpí nevhodným rozmístěním modulových os, které se sbíhají a definují jak vnitřní dispozice (každý pokoj jiný) tak konstrukce, které především u střech budou velmi komplikovaně proveditelné (každý prvek krovu jiný).
Formální úroveň C Návrh je jednoduše prezentován, koncepce je z něj patrná. Prezentace se ale soustřeďuje jen na popis stavu, chybí analytické zhodnocení a zdůvodnění zvoleného řešení. Vhodné by bylo doplnit zákres některého z dvorů. Rovněž orientace v dispozicích je komplikovaná.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 52747