EHLOVÁ, V. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hybská, Bohumila

Studentka zadání řešila fornmou dvou jednoduchých hmot, do kterých umístila směrem k městu obcodní parter a bydlení a směrem k freventované ulici oddělující panelové sídliště - umístila prostor posilovny s výraznou podélnou dispozicí. Studentka pracovala rovněž s členěním fasád a stíněním jižní fasády pomocí vertikálních slunolamů. Pokud by daná stavba byla na daném místě realizována, jistě by vhodně zaplnila dnešní práznou plochu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala v průbehu celého semestru vyrovnaně a svědomite. Po ustálení konceptu řešení a rozhodnutí, jaké funkce v objektu umístí - začala propracovávat hmotové, dispoziční a konstrukční řešení. Rozmístění funkcí podle vztahu k městu, orientace ke světovým stranám a zdroji hluku zvládla dobře.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Musilová, Lenka

Celkové urbanistické řešení návrhu a jeho začlenění do okolí citlivě reaguje na historický vývoj v lokalitě a okolní zástavbu, využívá a posiluje hodnoty místa. Přínosem návrhu je konstrukční a dispoziční řešení, zejména pečlivě propracované dispozice rezidenční části a hromadných garáží.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B 1. Urbanistické řešení Návrh doplňuje různorodě zastavěnou lokalitu odlišnými motivy jižního a severního traktu - lapidární kompaktní formou podél Sokolské ulice reagující na protější panelovou zástavbu a rezidenčním traktem s lomenou fasádou orientovanou k historickému jádru. Přínosem návrhu je chráněný prostor vnitrobloku využitý jako venkovní obytný prostor bytů.
Architektonické řešení A 2. Architektonické řešení Objemové řešení je důsledně rozvíjeno v návrhu fasád odlišným rastrem pro rezidenční a komerční funkce s ohledem na orientaci průčelí a měřítko a charakter okolní zástavby.
Provozní řešení A 3. Provozní řešení Princip funkčního řešení důsledně odděluje jednotlivé provozy a splňuje požadavky pro jejich užívání. Nápadité řešení homadných garáží ve dvou suterénech a přízemí vnitrobloku odpovídá kapacitou funkční nálpni a kapacitám budovy. Velkým kladem návrhu je racionální uspořádání rezidenčního traktu, dispoziční řešení bytů s venkovními obytnými plochami - terasami zvyšujícími obytný komfort bydlení.
Technicko konstrukční řešení A 4. Technicko konstrukční řešení Konstrukční řešení odpovídá navrženému typu budovy.
Formální úroveň A 5. Formální úroveň Předložená práce je pečlivě zpracovaná na skvělé grafické úrovni. B85
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 52742