HOLCOVÁ, P. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Sochor, Jan

Petra Holcová při analýze zadání a místa poctivě hledala přiměřenou náplň stavebního programu, který by byla přínosem pro město i místo. Následný vývoj konceptu byl velmi konzistentní, byť se některé věci, zejména co se týče některých provozních detailů a venkovního vzhledu, nepodařilo úplně dotáhnout. Přesto díky soustavné práci dosáhla autorka přesvědčivého výsledku. Dle mého názoru je úkolem vedoucího práce zhodnotit především způsob, jakým autor projekt vytvořil a jak o něm byl schopen přemýšlet, a to je také předmětem mého hodnocení. Celkové hodnocení vedoucího práce B/80.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 sadfafda
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Bambuchová, Jarmila

Koncepce využití parcely pro ZUŠ otvírá bohaté možnosti zpracování a obohacuje lokalitu o novou funkci. Zároveň tato volba autorce značně zkomplikovala práci na typologicky ne zcela jednoduchých provozech a jejich vazbách. Výsledný návrh ve vizualizaci přirozeně doplňuje ulici Sokolskou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Umístění ZUŠ do navrženého objektu považuji z hlediska lokality stavby i významu této instituce za vhodné řešení. Je otázkou, zda pokračování ulice Pospíšilova přes navrhovaný areál je potřebné. Naplnění záměru by pomohla úprava návrhu tak, aby maximum parteru tvořily obchodní prostory a nevznikaly slepé části fasády.
Architektonické řešení B Autorka záměrně pracuje se dvěma hmotami a odlišným tvaroslovím podle jejich funkcí. S hmotou ZUŠ je pracováno sochařsky, bohužel chybí smysluplné využití objemu vzniklého v konstrukci střech. Přesah patra ZUŚ akcentuje průchod ze Sokolské. „Klidový“ dvůr obytného domu směrem ke komunikaci Sokolská bude vystaven hluku z ulice.
Provozní řešení D Dochází ke křížení provozů v obytném domě, parkování a obchodních prostorách parteru. Prostory výtvarných ateliérů je třeba jako veškeré učebny vybavit umyvadlem. Divadelní sál by si zasloužil bohatší zázemí (zvukař, osvětlení, rekvizity,…). Orientace výtvarných ateliérů k jihu bude problematická vzhledem k proměnlivému osvětlení.
Technicko konstrukční řešení B Atypicky řešené ostění oken obytného domu. Nejasná VZT garáží a zásobovací rampy.
Formální úroveň C Chybí jednoznačné označení řezů v půdorysech, chybně zakreslené rampy.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 52730