TRÁVNÍČKOVÁ, J. Sledování vybraných parametrů hroznového vína před expedicí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Omelková, Jiřina

-

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Cílem této bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu k problematice sledování vybraných parametrů hroznového vína před expedicí, popis používaných metod a zpracování naměřených experimentálních dat. Název této studie je částečně zavádějící. Slovo víno samo o sobě odkazuje vždy na víno z hroznů. Víno je možné rovněž vyrábět z dalších druhů ovoce, případně bylin. V těchto případech je název doplněn přívlastkem, např. ovocné víno. Použitý název s přívlastkem - hroznové víno může v potenciálním čtenáři vzbudit mylný dojem, že práce pojednává o plodech révy vinné - hroznech. Po přečtení abstraktu je ale jasné, že se jedná o víno - produkt kvašení plodů révy vinné. Práce je logicky strukturovaná. Velkou část této studie tvoři experimentální část zaměřená na analýzu vybraných parametrů a celkový rozbor vína podle nařízení EEC č. 2676/90. Experimentální data byla naměřena v laborařích firmy Templářské sklepy Čejkovice. Jednotlivé experimenty jsou správně popsány, jsou uvedeny vzorové výpočty, vyhodnocená data jsou přehledně řazena do tabulek a nechybí grafický výstup ve formě grafů. Studentka prokázala schopnosti orientace v legislativě, u žádného z parametrů nechybí odkaz na jednotlivá nařízení, včetně limitů. Hlavní výtka je ke kvalitě literárních zdrojů. Z velké části se jedná o internetové zdroje, včetně komerčních. Odkazy ke všemu směrují pouze na domovskou stránku. Celkově je citován pouze jeden anglický zdroj, který je taky jako jediný vyhledán pomocí vědecké databáze (v tomto případě science direct). Na druhou stranu se tento fakt výrazně neprojevil na kvalitě jak teoretické, tak experimentální části. Úroveň jazykového zpracování je vysoká. V práci se nevyskytují gramatické, slohové ani typografické chyby. Formální úroveň je vynikající, potěšitelné je použití jednotného grafického softwaru pro malování organických struktur. Závěry práce jsou správně formulované a strucně zhodnotily celou studii. Z výše uvedeného navrhuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A, jelikož splnila všechny vytyčené cíle.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28134