KOPIČKA, M. Využití obnovitelných zdrojů v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Matoušek, Antonín

Zadání předložené bakalářské práce zabývající se aktuálně využitím obnovitelných zdrojů bylo v podstatě splněno. Aktivita studenta přiřešení a zpracování zadaného problému odpovídala běžnému průměru. Autor využíval ke zpracování dostupné materiály týkající se problematiky. Po formální stránce je práce zpracována způsobem, který odpovídá běžným standardům. Drobné chyby vznikly "otrockým" přepsáním veřejně přístupných údajů bez použití tzv. "selského rozumu". Využití literatury mohlo být bohatší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury C 7/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Splnění zadání A 48/50
Formální zpracování práce B 17/20
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Bok, Jaromír

Ve své bakalářské práci se student zabývá možnostmi využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektrické energie v ČR. V souladu se zadáním nejdříve popisuje skladbu energetických zdrojů v ČR, kde zmiňuje podíl jednotlivých primárních zdrojů na celkově vyrobené elektrické energii, dále vyzdvihuje a porovnává obnovitelné zdroje, které přicházejí v úvahu pro použití v ČR. V další kapitole zpracovává fiktivní projekt náhrady bloku tepelné elektrárny o instalovaném výkonu 200MW za elektrárnu pracující na bázi OZE, kde porovnává celkem 4 varianty náhrady: fotovoltaickou elektrárnou, větrným parkem, vodní elektrárnou a elektrárnou spalující biomasu. Student popisuje kladné a záporné charakteristické vlastnosti jednotlivých variant, porovnává přibližnou výši počátečních investic, stejně tak posuzuje realizovatelnost projektu v podmínkách ČR vzhledem k současnému stavu. Po formální stránce práce obsahuje nezanedbatelné množství gramatických chyb. Bakalářská práce splňuje všechny požadavky kladené na práce tohoto typu, proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 17/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 19/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 30565