OSIČKA, A. Ekonomika provozu větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Radil, Lukáš

Student měl za úkol jednak teoreticky posoudit výstavbu elektrárny na daném území, určit si několik typů větrných elektráren a rozhodnout, který bude nejvhodnější z hlediska dlouhodobých ekeonomických přínosů. Student pracoval samostantě a věnoval dostatečný čas k nastudování dostupných analýz již postavených elektráren. K vytipovaným elektrárnám dopomohl i kontakt přímo s výrobci v zahraničí. Výsledkem práce je jednak obecný náhled na problematiku větrných strojů a také návrh konkrétního zařízení, které dle doby návratnosti a výnosového procenta vychází ekonomicky nejlépe . V poslední oblasti se zaměřuje na návrh kabeláže z větrné elektrárny. K práci nemám větších připomínek. Pouze obrázky by měly být v lepší kvalitě. Práci hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Macháček, Jan

a) Splnění požadavků zadání Hlavním úkolem předložené bakalářské práce bylo posoudit možnost výstavby VE ve zvolené lokalitě, dále vybrat vhodný typ VE a provést návrh větrné elektrárny včetně posouzení ekonomiky jejího provozu. Bohužel diplomant úkol splnil, ale jen částečně. Teoretický úvod práce a rešerše literatury jsou zpracovány povrchně. Technický návrh a ekonomické posouzení efektivnosti investice jsou neúplné. Od úvodu bakalářské práce bych očekával, že budu komplexně seznámen s problematikou větrné energie v ČR a ve světě namísto fádního textu, který má charakter abstraktu. Jedna z hlavních kapitol "Princip fungování větrné elektrárny" je velice stručná (1/2 stránky A4) a diplomant se omezuje pouze na přímou citaci materiálů firmy ČEZ. Chybí jakákoliv schemata, obrázky atd. Kapitola 3 konstrukce větrných elektráren, je prakticky opisem jednoho jediného zdroje včetně nekvalitních zastaralých obrázků. b) Odborná úroveň práce Odborná úroveň práce je spíše průměrná. Vstupní údaje o místu instalace VE jsou neúplné. Je sice zmíněna lokalita, ale opět chybí doplňující informace, místopis a například polohopis lokality, fotodokumentace, mapy atd. Výpočty v ekonomickém hodnocení jsou zmatečné. Není jasné, jak byla zvolena řada vstupních ekonomických parametrů jako provozní a investiční náklady, daň ze zisku, požadovaná výnosnost investice atd. c) Interpretace výsledků a jejich diskuze Výsledky výpočtů jsou diskutovány velice stroze. Diplomant se omezil pouze na sdělení faktu, že jedna varianta je efektivní diskuze chybí. d) Formální zpracování práce Po formální stránce Práce splňuje formální požadavky na technický text. Práci nelze až na drobnosti ve formátování, stylizaci textu a kvalitě obrázků po formální stránce nic vytknout.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 30/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 30574