PASTOREK, J. Ustálený chod vedení 110 kV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Vladimír

Bakalářská práce se zabývá výpočtem ustáleného chodu vedení 110 kV různými způsoby. Diplomant ji rozčlenil do pěti na sebe logicky navazujících kapitol. V úvodních třech kapitolách práce pojednal teoreticky o řešení ustáleného chodu sítí vvn a zvn. Ve druhé, praktické, části práce vypočítal třemi způsoby hodnoty hledaných veličin na začátku vedení při zadaných poměrech na jeho konci. Výsledky práce, poměry na začátku vedení, poměry na vedení při chodu naprázdno a nakrátko při náhradě vedení "PÍ" článkem a porovnání přesnosti vypočtených hodnot veličin, zjištěných různými způsoby, jsou uvedeny v závěru práce v páté kapitole. Připomínky k práci a otázky k obhajobě: 1) str.18 : chybný vzorec (2.15) 2) str.20: chybný vzorec (3.1) 3) str.21: není pravda, že hodnoty hyperbolických funkcí se při "přesném" výpočtu určují z diagramu. Pokud by takový diagram existoval, chyba odečtu z něho by do výpočtu zanesla chybu větší, než bychom obdrželi při výpočtu přibližnými metodami. Ke stanovení Blondelových konstant A, B, C a D je třeba při "přesném" řešení vyčíslit hodnotu hyperbolických funkcí sinh (gama) a cosh (gama) komplexního argumentu (gama). To lze učinit jednak převodem tohoto argumentu na argument reálný nebo jeho náhradou nekonečnou řadou s uvážením více než prvních tří členů řady 4) str.26: při chodu vedení naprázdno se proud zátěže nezanedbává, ale je rove nule 5) str.29: za "přesné" řešení se obvykle považuje výpočet Blondelových konstant pomocí hyperbolických funkcí komplexního argumentu (gama) nebo jejich vyjádření pomocí alespoň 4 členů řady. Diplomant zde použil pouze první 3 členy řady, což odpovídá přibližnému výpočtu pomocí Steinmetzova náhradního dvojbranu. 6) výpočet sdružených napětí, na začátku vedení na str.30, 31, 33 v ustáleném chodu se jmenovitým zatížením a napětí na jeho konci při chodu vedení naprázdno na str.34, je špatně. Jejich fáze je zde totiž o 30 stupňů větší, než skutečně je. Stejná chyba je i v tabulce Tab.5-1 na str.36. 7) v práci chybí výpočet pomocí "Gama" a Steimetzova článku. Bakalářská práce splňuje požadavky zadání a proto ji navrhuji přijmout k obhajobě. .

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Bok, Jaromír

Bakalářská práce s názvem "Ustálený chod vedení 110kV" pojednává o různých metodách používaných při výpočtech napěťových a výkonových poměrů při ustáleném chodu vedení velmi vysokého napětí (vvn) a zvlášť vysokého napětí (zvn). Student nejprve teoreticky popisuje jednotlivé metody řešení a zdůrazňuje oblast použitelnosti jednotlivých metod v závislosti na délce vedení. Následně je aplikuje na konkrétní příklad a počítá poměry na začátku zadaného vedení. V závěru práce porovnává přesnost výsledků dosažených různými metodami řešení. K práci mám následující připomínky: 1) jsou chybně vypočtené sdružené hodnoty napětí na začátku vedení pro všechny použité metody (str.30, 31, 33) a též sdružená hodnota napětí na konci vedení při výpočtu chodu naprázdno (str.34). Sdružené napětí student vyjadřuje jako fázor, kde při jeho výpočtu správně vychází z fázoru fázového napětí na začátku vedení, avšak k fázi fázoru fázového napětí přičítá konstantu 30st. Tato chyba by velmi výrazně ovlivnila poměry výkonů na vedení, jestliže by výkony byly počítány z fázoru sdruženého napětí. 2) chybný vzorec (2.15) na straně 18. 3) vztahy 3.27, 3.39, 3.50, 3.57 neodpovídají rozměrově - student dosazuje impedanci v Ohmech na kilometr, ale délku v metrech. 4) vztahy 3.41, 3.42, 3.52, 3.53, 3.59 neodpovídají rozměrově - není jasné, v jakých jednotkách se dosazuje délka vedení 5) při nahrazení vedení dvojbranem typu "PÍ" (viz obr.3-4) a výpočtu chodu napázdno student zapsal: "Při chodu naprázdno se proud podélné větve I2 zanedbává." S tímto tvrzením nesouhlasím, neboť dle schématu na obr. 3-4 při chodu naprázdno je proud I2 roven nule. 6) v textu jsou chybně číslovány odkazy na obrázky na stranách 25, 26, 27, 28. 7) chyba v jednotce proudu na konci vedení při výpočtu chodu nakrátko (str.34) - student uvádí Volty místo Ampérů. Bakalářská práce splňuje požadavky zadání a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Splnění požadavků zadání B 17/20
Navrhovaná známka
C
Body
78

eVSKP id 30575