KOLÁČEK, K. MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Student měl od počátku jasnou představu o svém konceptu: maximálně využít parcelu ve prospěch jejího majitele (investora) a zároveň nabídnout atraktivní program pro veřejnost. Tato ambiciózní myšlenka si vyžádala jednak vysoké nároky na stavební objem a jednak složité zadání z hlediska zvládnutí několika různých provozů. Co se týká dispozic, výsledkem je přehledný funkční celek. Celkový dojem z měřítka budovy na vizualizacích a pohledech, předkládaných autorem, však vyznívá v jeho neprospěch. Teprve při prověření objemu ve fyzickém modelu se podaří odhalit dva plány, ve kterých by byla budova pravděpodobně vnímána: z pozice chodce by se uplatňovala první úroveň, respektující výšku zástavby na nábřeží, a v širších souvislostech by "věže" novostavby korespondovaly s okolní výškovou panelovou zástavbou. Za diskutabilní považuji množství a velikost teras, které student zabydluje střešními zahradami. Za přínosnou považuji snahu studenta sochařsky nakládat s výslednou hmotou objektu. Návrh tak nese potenciál zajímavě členěného prostoru s nečekanými zákoutími a průhledy (vnitřní atrium). Práce na projektu probíhala průběžně, student vykazoval vysokou míru samostatného myšlení. Bohužel se nepodařilo zcela naplnit záměr, který si autor na počátku vytyčil. K mé lítosti nedošlo ani k naplnění experimentu s "chlupatou" fasádou, která měla výsledný objem odlehčit a obohatit budovu o prvek pohybu a neuchopitelnosti. Otázky a náměty k obhajobě: 1. Jakým způsobem by byla zajištěna správa a údržba objektu (ve vztahu k odlišným funkcím v rámci jednoho stavebního celku)? 2. Mohl by student přiblížit svoji představu o fungování translucentních posuvných desek Corian na fasádě?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Františák, Luboš

Velkoryse pojatý koncept domu vymezuje horní limit možného maximálního využití v daném místě. Návrh je dostatečně zdokumentován pro fázi studie, přesto si myslím, že lepší propracování ve vizualizacích by pomohlo projekt lépe prezentovat. Přes některé připomínky pokládám návrh za zdařilý a má nesporné prostorotvorné kvality.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C z titulní strany se zdá být intenzita využití místa poněkud naddimenzovaná, ale při podrobnějším prostudováním se třípodlažní objekt na nábřeží srovnává s okolní zástavbou a gradace věží ve druhém plánu se projeví až z dálkových pohledů. stejně tak počet parkovacích stání se jeví adekvátní k deklarovaným užitným plochám, navíc se zdařilo maximálně využít plochu pro parkoviště. v půdorysu 1.NP bych ocenil lepší propracování okolí objektu (chodník, nábřeží, pohotovostní parkování, oblouk místo lomené čáry.)
Architektonické řešení B práce s prostorem je zajímavá, zdůraznění nároží, vytvoření ne zcela uzavřeného atria a gradace obytných věží je mi sympatická, ovšem mohla být lépe "prodaná" ve vizualizacích.
Provozní řešení B v podzemí je projekt pozitivně maximálně úsporný. parter mohl být lépe komerčně využit, ne jen jako přístup ke schodištím. prostory administrativních a obytných podlaží jsou velkoryse pojaté a dispozičně s přehledem zvládnuté.
Technicko konstrukční řešení B základ nosného systému kolem věží je jasný a čitelný až do 4.NP, v 5.NP mi není jasné vynesení jihovýchodního rohu velkoplošné kanceláře.
Formální úroveň B celková adjustace je zdařilá, dokumentace je čitelná, přehledná, pouze v pohledech poněkud abstraktní.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 31658