BURÝŠEK, K. Rám návěsu NCH39 pro přepravu dříví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Pokorný, Přemysl

Diplomant v práci předkládá analýzu napjatosti rámu návěsu NCH39 pro přepravu dříví. V úvodu práce jsou uvedeny zákonné požadavky na konstrukci a provoz návěsu. Následuje srovnání možných koncepcí rámů, tato část je formulována značně svérázným způsobem. Vlastní řešení začíná popisem řešených zatěžovacích stavů. Dále je detailně a přehledně popsán výpočtový model rámu návěsu. Zobrazení výsledků je doplněno rozborem kritických míst konstrukce. Celkově je práce členěna logicky a velmi přehledně. V práci se však diplomant nevyhnul některým drobným chybám. Zejména lze mít k předložené práci tyto připomínky: - některé nevhodné větné formulace (kapitola 3) - obrázek na str. 24 je pro nezasvěcené nic neříkající a zmatečný - drobné přepisy Práce diplomanta je původní a splňuje požadavky zadání. Výše uvedené výhrady jsou spíše formálního charakteru a nesnižují jinak nadprůměrnou úroveň práce. Diplomant ve své práci prokázal velmi dobré znalosti studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ješina, Miroslav

V první řadě bych rád ocenil výběr diplomové práce, jejíž řešení je spojené s výrobním závodem, pro který jsou výsledky této práce velkým přínosem. A to díky použité metodě konečných prvků řešené v programovém prostředí I-DEAS, toto řešení je pro náš podnik nadčasové a bude velkým a hodnotným přínosem pro praktické využití ve vývoji nových produktů. Diplomová práce studenta Karla Burýška "Rám návěsu NCH39 pro přepravu dříví" odpovídá zadání a zadané úkoly byly v práci splněny. Student se poctivě připravoval a aktivně účastnil konzultací nezbytných k úspěšné realizaci projektu. Celkově hodnotím jeho přístup k práci velmi kladně. V první části je čtenář seznámen se zákonnými požadavky na konstrukci návěsů. Dále je uvedeno srovnání možných koncepcí rámu podvozku. Ke kapitole 5, která pojednává o rozboru sil působících na návěs, bych měl drobnou výhradu. Není zde uvedeno, z jakého předpokladu vychází velikost brzdného zrychlení a zrychlení při rozjezdu soupravy, tato zrychlení jsou uvedena v tabulce 6.1. Dále v kapitole 6.1 není uveden souřadnicový systém u modelu nákladu, ke kterému se vztahují souřadnice těžiště a momenty setrvačnosti uvedené na obr. 6.3 a 6.4. Konečno-prvkový model je důsledně a dostatečně podrobně popsán, jsou zde uvedeny všechny okrajové podmínky uvažované do výpočtu. Popis získaných výsledků je proveden přehledně, srozumitelně a jednoznačně, kromě jednoho drobného překlepu v názvu obrázku na straně 40. V závěru práce je uvedena diskuze a rozbor kritických míst, která jistě přispěje k možné úpravě. Bohužel ale není možné upravit tato místa tak, aby zde napětí nevznikalo, jak je doporučeno v závěru práce. Diplomová práce je vyhotovena v přiměřeném rozsahu potřebném pro prezentaci všech výsledků, nejsou zde žádné „výplňové“ ani chybějící části. Kapitoly na sebe logicky navazují. Text je však místy nejasně a nevhodně technicky formulován (str. 12, 14, 15,...). Dále je v práci mnoho překlepů (str. 9, 11, 13 atd.) a také nějaké pravopisné chyby (str. 11, 16, 24, ...). Autor vycházel z doporučené literatury a pracoval i s dalšími zdroji, zde by mohly být důkladněji uváděny odkazy na literaturu a citace textu. Přes tyto nedostatky doporučuji práci k obhajobě s celkovým hodnocením velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 29640