ERTL, J. MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Sochor, Jan

Díky volbě neotřelého přístupu k zadání si Ján Ertl do značné míry sám zkomplikoval život. Jednoduchý základní nápad se ukázal být poměrně komplikovaný při převodu do "reálu" a jenom díky soustavné práci a odpovědnému přístupu autora se to nakonec podařilo, byť rozhodně s rezervami. Dle mého názoru je úkolem vedoucího práce zhodnotit především způsob, jakým autor projekt vytvořil a jak o něm byl schopen přemýšlet, a to je také předmětem mého hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Pechman, Tomáš

Objekt vhodně využívá celou plochu pozemku. Koncept domu je hravý a nápaditý a skýtá spoustu možností, které však nejsou plně využity. Hmotové řešení nepůsobí v kontextu celého bloku příliš přesvědčivě. Objekt by měl ve svém objemu více korespondovat s monumentální budovou Sokola v opačném nároží bloku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Objekt vhodně využívá celou plochu pozemku. Optimální je i funkční členění provozu parteru. Návrh však mohl více pracovat s vlastním nárožím.
Architektonické řešení B Vlastní koncept domu je hravý a nápaditý a skýtá spoustu možností, které však nejsou zcela využity. Hmotové řešení nepůsobí v kontextu celého bloku příliš přesvědčivě. Objekt by měl ve svém objemu více korespondovat s monumentální budovou Sokola v opačném nároží bloku.
Provozní řešení B Dispozice obchodních jednotek v parteru je nevhodně předělena vstupem do bytové části domu, omezuje tak jejich flexibilitu. Zvládnutí dispozic jednotlivých bytů ve vztahu k zvolenému členění objemu domu není optimalní. Prostorově luxusní byty nemají optimální poměr mezi užitnou a obytnou plochou. Návrh by mohl více pracovat s možnostmi mezonetu a nenabízet pouze byty rozdělené do více podlaží. Bylo by vhodné nabídnout i možnost rozdělení na více malometrážních jednotek.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je vhodně zvoleno pro danou koncepci domu. Příznivé je i konstrukční řešení vedení teplovodu objektem.
Formální úroveň B Grafické zpracování je na dobré úrovni. Výkresy jsou přehledné, zavádějící jsou pouze legendy u půdorysů, které jsou pro všechna patra stejné.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 31640