BRTNICKÝ, J. Návrh řízení pro ovladač motorového spouštěče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Bajer, Arnošt

Student pracoval na zadaném úkolu se zájmem, pravidelně problémy konzultoval jak s vedoucím práce, tak i se zadavatelem práce ve firmě ABB a projevil i dobré manuální schopnosti při realizaci některých prvků zařízení. Svoji činnost měl vhodně rozdělenou na celé období. Dostatečné vědomostí k řešené problematice získal studiem literatury a seznámením se s některými produkty firmy ABB. Práce sice nepatří mezi nejnáročnější, ale byla zpracována zodpovědně a systematicky s ohledem na požadavek realizace a návaznosti na možné následné zavedení do výrobního programu firmy. Proto byly také, na žádost zadavatele, některé části práce ve zveřejňované verzi zjednodušeny. Grafické provedení má drobné, nepodstatné nedostatky. Jelikož práce splnila zadání, vzhledem k uvedeným skutečnostem, navrhuji hodnocení výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

ABB, Stanislav Korčián,

Zadání bakalářské práce lze s ohledem na téma, kterého se týká považovat za velmi náročné. Student splnil zadání práce v jejím plném rozsahu, tj. zvolil optimální motor pro pohon dálkového ovládání, vytvořil obvodové schéma pro řízení motoru, pro elektrický obvod navrhl desku plošného spoje a odladil řídící program mikroprocesoru. Zároveň se podílel na návrhu aretace mechanického přenosu. Z hlediska vysoké odborné úrovně bakalářské práce je znát proaktivní přístup studenta k řešení dané problematiky. Jednotlivé úkony (volba převodového mechanismu a motoru, volba mikrokontroléru a samotná realizace ovladače) následují v logickém sledu. Student se zamýšlí nad funkčními vazbami a omezeními, která zvolené řešení přináší a snaží se hledat optimální řešení. V závěru práce prezentuje vlastní návrh na potenciální rozšíření zadání (komuninační rozhraní, integrace do rozváděčového systému). Předložená práce studenta Jiřího Brtnického je zpracována na 45 stranách a je členěna do 9 kapitol. Název dobře vystihuje obsah práce, je věcný a stručný. Úvod se vztahuje k dané problematice, obsahuje dostatečné množství informací, shrnuje na přiměřené úrovni současný stav poznání, kriticky hodnotí shromážděné informace a jasně formuluje stanovené cíle. Větší prostor mohl být v 5. kapitole věnován alternativnímu způsobu řízení pohonu pomocí integrovaných obvodů. Předložená bakalářská práce je s ohledem na zadané téma velmi dobře sestavena v logickém sledu a v souladu s platnými normami. V seznamu použité literatury autor uvádí 13 literárních pramenů, většinou technicko-marketingových materiálů volně přístupných na internetu. Z textu práce je patrné, že se student více než o citovanou literaturu opírá o vlastní poznatky vyplývající z testů / pokusů probýhajících během vývoje a o konzultaci s odborníky ze zadavatelské firmy, případně subdodavatelských organizací. Výstup bakalářské práce se plně shoduje s cílem stanoveným v zadání. Student sestavil funkční prototyp přístroje a na něm ověřil elektrické a mechanické parametry / vazby požadované zadavatelem. Hlavním přínosem práce je proměnění prvotních myšlenek popisujících unikátní řešení ovladače motorového spouštěče do reálné podoby a rámcové ověření požadovaných parametrů na funkčním modelu / prototypu. Zadavatel tak získal důležité poznatky o realizovatelnosti myšlenky a získal data upřesňující / definující, jakým směrem bude vývoj dálkového ovládání směřovat. Výsledky práce lze využít jako podklad pro další vývojovou práci konstruktérů v zadavatelské organizaci. Na základě ověření důležitých parametrů také usnadní rozhodování řídících pracovníků o nákladové a časové stránce projektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 40844