FOLTÝNEK, J. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Student úvodní syrový koncept postupně dopracoval do velmi zajímavé podoby se svébytným charakterem. Pochvalu zaslouží sebereflexe po kritikách a ústup od původního komplikovaného řešení s garážemi pod terasou do nynější jednoduché a reálnější podoby. O průběžné práci svědčí i vysoká míra dopracovanosti několik týdnů před odevzdáním. Jediným důvodem pro mé nižší hodnocení je určitá formálnost řešení okenních otvorů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Student pracoval průběžně, reagoval na připomínky vedoucího práce, k řešení problémů přistupoval včas a aktivně.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Holiš, Hynek

Elegantní urbanistické řešení a vhodná architektonická forma čistých bílých ploch a objemů. Dům působí kompaktním dojmem, strohý, ale kultivovaný výraz neoslabil přímý vztah ke kontextu centra města. Návrh zdařile konfrontuje městskou ulici s působivým prostorem veřejného vnitrobloku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Navrhovaná hmota objektu ovládající celou parcelu se volenou proporcí, užitím profilace střech i úrovní parteru vhodně vyrovnává s vazbou na kontext sousedních domů a blízkostí centra města. Řešení dvou výškově oddělených dvorů je přínosem pro veřejné využití, které nekoliduje se soukromým vnitroblokem bytů. Velkorysé otevření směrem do města zdůrazňuje průchodnost bloku.
Architektonické řešení A Systematické zpracování fasád stejných motivů podporuje čistý výraz domu. Nepravidelná profilace střech je zajímavým motivem, autor dosáhl dobré rezonance s okolním prostředím. Subtilně dimenzované prvky parteru i řešení vnitrobloku svědčí o snaze nalezení soudobé formy. Student dosáhl harmonických kompozicí prostor a ploch minimem výrazových prostředků aniž by dům působil lapidárně.
Provozní řešení B Celkové provozní řešení /poloha komunikačních jader, vjezdů, vstupů/ nekoliduje s funkční náplní domu. Oceňuji prezentaci variabilního uspořádání obchodních ploch parteru. Administrativní část bloku vhodně navazuje na veřejný prostor dvora. Mezonetové byty jsou dispozičně řešeny osvědčenými typologickými schématy. Diskutabilní je prostor střešní profilace, kterou student v obytných jednotkách posledních pater nijak nevyužívá. Zelená střecha vnitrobloku je upřednostněna jako pobytová pro obyvatele severního křídla, nedochází tak ke kolizi průhledů mezi byty, charakter střešní zahrady si však zasloužil větší pozornost.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční systém, výběr materiálů a řešení detailů je adekvátní k funkci a lokalitě objektu. Jednoduchost konstrukčního řešení navazuje na architektonické řešení, student dostatečně dokládá představu o řešení detailů v přiložených dílčích řezech 1:50.
Formální úroveň A Návrh je věcně a jednoduše prezentován, odpovídá jasnosti předloženého konceptu. Čistá grafika a přesvědčivá průvodní zpráva doplňuje dobré zvládnutí práce na úrovni bakalářského projektu.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 52722