BARTOŠ, D. Grafický kontrolér pro obvody FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Pristach, Marián

Student Dušan Bartoš se měl v rámci bakalářské práce seznámit s možnostmi generování video signálu pomocí hradlových polí a navrhnout grafický kontrolér pro přímé zobrazení zadaných údajů na monitoru. Návrh měl být složen ze dvou částí - obvodu pro generování video signálu a samotného kontroléru, který měl podporovat vykreslování základních geometrických tvarů a textu. Student v rámci bakalářské práce navrhl systém pro zobrazování textu na monitoru. Text se zadává pomocí počítačové klávesnice s rozhraním PS2. Jako video paměť je použit externí SRAM paměťový modul, ke kterému byl vytvořen kontrolér zabezpečující čtení i zápis dat. Funkce jednotlivých bloků je podrobně popsána v práci. Zadání práce však není splněno kompletně, práce neumožňuje vykreslování základních geometrických tvarů (čára, čtverec, ...), ale podporuje jen zobrazení textu. Formální zpracování práce je dobré úrovni, práce kromě pár drobných chyb neobsahuje žádné zásadní chyby. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C/70.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Fujcik, Lukáš

Cílem bakalářské práce bylo navrhnout a implementovat grafický kontrolér do obvodu FPGA, umožňující přímé generování video signálu pro monitor s rozhraním VGA. Návrh se měl skládat ze dvou částí. První částí bude obvod pro generování video signálu z dat uložených v paměti. Druhá část návrhu bude obsahovat samotný kontrolér, zabezpečující generovaní dat pro video paměť. Kontrolér musí podporovat vykreslování základních geometrických tvarů a textu. Zadání práce bylo splněno pouze částečně, protože jsem v práci nenašel zmínku o generování geometrických tvarů. Na přiloženém CD jsem nalezl pouze VHDL popis pro generování textu na LCD monitoru. Po odzkoušení příslušného návrhu jsem dospěl k názoru, že by bylo nutné na tomto generátoru ještě zapracovat, protože se na obrazovce objevují nežádoucí obrazce a body. To ovšem může být částečně způsobeno poškozenou pamětí SRAM na zkušebním vývojovém kitu. Celé jádro generování signálu mohlo být navrženo univerzálněji, např. s využitím jednoduchého mikrokontroléru popsaného v jazyce VHDL. Odezva klávesnice po stisknutí příslušné klávesy mohla být mnohem propracovanější. V práce mi také chybí HW náročnost finálního návrhu po implementaci do cílového obvodu FPGA. Po formální stránce je práce na přijatelné úrovni, v práci mi bohužel chybí odkazy na převzaté obrázky, např. obr. 1.1 a obr. 1.2. Obrázky 2.8 a 2.9. mohly být uvedeny na začátku kapitoly 2.5 a ne na konci, když se na ně autor odkazuje v tomto odstavci. Na základě uvedených faktů navrhuji hodnocení bakalářské práce stupněm C/71.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 40843