ČECH, J. Návrh tepelné sítě pro lineární motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Knebl, Ladislav

Jan Čech zpracovával diplomovou práci na téma „Návrh tepelné sítě pro lineární motory“. Zadání bylo vytvořeno ve spolupráci s firmou Baumüller Brno s.r.o. a bylo realizováno na firmou vyráběném stroji. - Z hlediska zadání práce jsou všechny body splněny zcela bez výhrad, a proto hodnotím hledisko plnění bodů zadání jako výbornou. - Prezentační úroveň práce a její rozsah dle názoru vedoucího práce odpovídající diplomové práce a hodnotím práci z tohoto hlediska výbornou. - Formální úprava práce a jazyková úroveň práce je velmi dobrá. - Autor citoval 21 jak českých tak převážně zahraničních literárních zdrojů a citace jsou v rámci textu vhodně odkazovány. Práci s literaturou autora hodnotím jako výbornou. - Výsledkem diplomové práce je tepelná síť lineárního motoru, která je v současné době velice výzkumně atraktivní a zajímavé téma. Tepelná síť byla v této práci jak sestavena, tak rovněž ověřena přesnější metodou konečných prvků a ukázala se jako velmi dobrá s malými odchylkami. Takto vytvořenou síť je možno použít například v rámci optimalizace daného stroje s výraznou úsporou času oproti výpočtům konečně prvkovou sítí. Hledisko využitelnosti výsledků práce tedy hodnotím jako výborné. - Student pracoval na diplomové práci samostatně a usilovně. Student ukázal schopnost poradit si s překážkami kladenými při vypracovávání tématu a přizpůsobit tomu svou práci. Autor nastudoval jedno ze složitějších zadání, kterému se v rámci studia nevěnuje tolik času, iniciativně a proaktivně. Aktivitu studenta během semestru hodnotím výborně. Shrnutí: Student sepsal odbornou práci na technicky náročné téma. Při vypracovávání tématu projevil aktivitu, při které projevil schopnost naučit se jak s návrhem tepelné sítě v programu Matlab Simulink tak i s programem určeným pro výpočet metodou konečných prvků ANSYS Workbench. Diplomová práce je kvalitně zpracována za použití vhodné odborné literatury a všechny body zadání byly splněny. Práci hodnotím stupněm A (95 bodů)/ výborně a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Toman, Marek

Předložena diplomová práce se zabývá tepelným výpočtem lineárního motoru, kdy je výpočet prováděn metodou tepelných sítí a také metodou konečných prvků. Práce je rozdělena do šesti kapitol včetně úvodu a závěru a jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. Student se nejprve věnoval obecnému popisu lineárních motorů a jejich historii, tato část je zpracována velmi dobře. Dále se věnoval popisu mechanismů přenosu tepla (vedení, konvekce a záření) a způsobu jejich výpočtu. Tato část je zpracována také poměrně dobře. Stěžejní část práce je soustředěna v kapitole 5, která se zabývá především popisem konkrétní tepelné sítě pro lineární motor a následným výpočtem teplot pomocí této sítě a také tepelným výpočtem pomocí metody konečných prvků v programu Ansys Workbench. Výsledné teploty vypočtené pomocí tepelné sítě a pomocí metody konečných prvků dosahují velmi dobré shody. K dané části práce mám následující připomínky: - Výsledná tepelná síť čerpá pouze z jednoho literárního zdroje. Je však vhodné podotknout, že množství literárních zdrojů zabývajících se danou problematikou je poměrně omezené. - Pro výpočty byl stanoven průtok chladicí vody 1 l/min, avšak nikde v práci není tato volba zdůvodněna. Bylo by vhodné zvolit průtok například s ohledem na požadované oteplení chladicí vody. - Předpokládá se turbulentní proudění vody v chladicích trubkách, ale bylo by vhodné tento předpoklad ověřit výpočtem Reynoldsova čísla. - V práci je poměrně obsáhle popsán postup nastavení analýzy pro výpočet součinitele přestupu tepla v chladicích trubkách pomocí metody konečných prvků, ale není zde uvedena výsledná vypočtená hodnota. Bylo by vhodné provést porovnání s rovnicí (5.10). Závěrečné shrnutí: Je zřejmé, že student odvedl velké množství práce a musel nastudovat velké množství literatury a také problematiku tepelných simulací pomocí metody konečných prvků. Po formální stránce je práce až na občasný výskyt překlepů v pořádku. Jazyková úroveň práce je velmi dobrá. Všechny body zadání byly splněny. Práci hodnotím 87 body a výslednou známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 125792