LOUP, M. Modely stejnosměrných tranzistorových měničů v programu Simulink [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Huták, Petr

Cílem diplomové práce bylo vytvoření programu v prostředí MATLAB-SIMULINK který umožňuje simulaci všech prakticky používaných DC/DC měničů. Velká část práce je věnována analýze těchto měničů. Tato teoretická část není samozřejmě původní, ale je velmi dobře a přehledně zpracována včetně shrnutí důležitých vztahů, takže podle mne je přínosem. Vlastní program splňuje všechny zadané požadavky, mohl snad být v práci více popsán – hlavně pohyb mezi jednotlivými moduly. Student splnil zadání bezezbytku, po formální stránce až na některé maličkosti je práce také v pořádku. Výsledný program je plně funkční a mohl by se uplatnit jak ve výuce výkonové elektroniky, tak při praktickém návrhu měničů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Pazdera, Ivo

Diplomová práce popisuje realizaci grafického rozhraní pro modelování a výpočty základních typů výkonových měničů. Cílem diplomové práce bylo, v programu MATLAB a jeho nástavbě Simulinku, navrhnout a vytvořit grafické uživatelské rozhraní, které uživateli umožní modelovat základní topologie výkonových měničů, a to jak bez, tak i s transformátorem. V grafickém prostředí je možné vybrat zvolenou topologií měniče, zadat základní parametry a uživateli se zobrazí dopočítané parametry (např. parametry výstupního LC filtru, transformátoru, ztráty polovodičů, atd). Následně je možné zvolený měnič simulovat. Lze konstatovat, že grafické prostředí je zcela funkční a simulace dávají korektní výsledky. Student tedy splnil všechna zadání diplomové práce. Po formální stránce je práce logicky a přehledně uspořádána s výbornou grafickou prezentací výsledků. Formátování práce je, až na několik výjimek, v celém jejím rozsahu konzistentní a přispívá k dobré prezentační úrovni textu. Po obsahové stránce působí práce poměrně nevyváženě. Drtivá část diplomové práce, cca 60 stran z celkových 74, je věnována úvodním formalitám, a především teoretické části, kde se až zbytečně podrobně opisuje použitá literatura. Pouze cca 10 stran se věnuje tvorbě programu a modelů. Vytvořené modely včetně simulací jsou sice vyobrazeny v navazující příloze, nicméně zcela chybí popis vytváření grafického rozhraní a práce s vývojovým nástrojem GUIDE, což bylo jednou z hlavních náplní práce. Pro lepší pochopení struktury vyvinuté aplikace by bylo vhodné vypracovat vývojový diagram a na komentovaných příkladech popsat výměnu a zpracování dat v rámci aplikace. Další nedostatek shledávám v realizaci řídicích struktur modelu měniče. Realizované regulátory nerespektují omezení akčních veličin, čímž nelze např. omezit výstupní proud. Zcela opomenut je také problém tzv. „wind-up“ efektu. Z tohoto důvodu je model vhodný pouze pro zobrazení veličin v ustáleném stavu, avšak pro modelovaní dynamických změn by byl nepoužitelný. Poněkud kostrbatě působí i návrh modulátoru a tvorba PWM signálu, zvláště pak tvorba spínacích signálů pro dvojčinný měnič. Autorův postup lze nahradit standartní technikou bipolární a unipolární modulace, pro kterou jsou v knihovně Simulinku realizovány standartní bloky PWM modulátorů. I přes uvedené nedostatky má diplomová práce dobrou technickou i prezentační úroveň. Student splnil všechny body zadání a odvedl velký kus práce. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 125812