MIKULÁŠEK, M. Zařízení pro zaznamenávání proudové spotřeby LPWA senzorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Štůsek, Martin

Diplomová práce studenta Bc. Michala Mikuláška se zabývá návrhem zařízení pro zaznamenávání proudové spotřeby LPWA (Low-Power Wide-Area) senzorů. V teoretické části práce jsou podrobně popsány tři nejrozšířenější LPWA technologie: LoRaWAN, Sigfox a Narrowband IoT. Praktická část práce je pak zaměřena na návrh prototypu. Podrobně je popsán návrh desek plošných spojů (DPS) a také firmware zařízení. Technická úroveň diplomové práce je na velmi vysoké úrovni což jen podtrhuje studentovu znalost dané problematiky. Přestože se jedná o velmi komplexní práci, student splnil všechny body zadání a z vlastní iniciativy přidal i některá rozšíření nad rámec zadání (ukládání dat na USB klíčenku, rozhraní Ethernet). Jedinou výhradu mám pouze ke studentově komunikaci v průběhu semestru. Zde by byla vhodná častější komunikace studenta o průběhu prací a dalších kroků. Přesto se však jedná o nadprůměrnou práci. Na základě výše uvedeného hodnotím práci stupněm A / 96 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Možný, Radek

Diplomová práce studenta Bc. Michala Mikuláška zpracovává problematiku návrhu a realizace zařízení pro měření proudové spotřeby senzorů využívajících LPWA (Low-Power Wide Area) technologie. V teoretické části je uveden popis dostupných LPWA technologií konkrétně Sigfox, LoRaWAN a NB-IoT. Následuje uvedení do problematiky měření proudové spotřeby s rozborem technik měření proudu a výběrem vhodné techniky pro uvažovaný use-case měření proudové spotřeby zařízení využívající uvedené technologie. Následující praktická část zahrnuje návrh a realizaci měřícího přístroje obsahující podrobný popis výběru vhodných komponent, důkladnou úvahu o návrhu zařízení dosahující patřičné integrace a možností budoucích rozšíření. Praktická část také obsahuje podrobný popis vývoje a funkčnosti obslužného firmware přístroje s podrobným popisem funkčnosti přístroje jako celku sloužícího jako návod k použití. Z pohledu odbornosti je práce na velmi vysoké úrovni, text je logicky strukturován a obsahuje minimální počet gramatických či typografických chyb. Praktická část je také na velmi vysoké úrovni a poukazuje na studentovu znalost problematiky a schopnost optimalizace návrhu. Z pohledu zadání byly splněny všechny body. Nutno podotknout, že hardwarový návrh zařízení převyšuje zadání práce a umožňuje budoucí škálovatelnost. Jediná výhrada k textu je absence popisu měření průběhu proudové spotřeby finální verzí přístroje čímž by bylo dosaženo ověření jeho plné funkčnosti. Na základě výše zmíněných faktů práci hodnotím stupněm A/98 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 126044