BRÁZDIL, Š. Řízení aktivní protézy horní končetiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval metodami pro řízení aktivní protézy horní končetiny. S ohledem na cenu a dostupnost jsme vybrali horní končetinu z projektu InMoov, kde jsou k dispozici data pro 3D tisk a pro pohon jsou použité dostupné a relativně levné servo motory. Cílem práce bylo navrhnout vhodný klasifikační algoritmus, který ze snímaných EMG signálu z předloktí dokáže rozpoznat jednotlivá gesta ruky. Student zde využil klasifikátory SVM a LDA, které implementoval v Pythonu aby je bylo možné pouštět na řídícím počítači Raspberry Pi. Realizaci následně doplnil i hodnocením dosažených výsledků. Student k práci přistupoval velice zodpovědně již od začátku řešení a jednotlivé kroky měl dobře rozvržené. Byla tak patrný obrovský zájem studenta o danou problematiku. Konzultací využíval spíše k nastavení průběhu práce a celou dobu pracoval velice samostatně což oceňuji. Prokázal tak své inženýrské schopnosti při řešení komplexního problému, který se skládá z vícekanálové akvizice dat, jejich zpracování a řízení jednotlivých motorů. Jedná se o velice nadprůměrnou práci, která najde užitek nejen ve výuce, ale i v dalším výzkumu. Navrhuji hodnocení 100/A.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Sekora, Jiří

Předmětem práce pana Štěpána Brázdila byl návrh řízení aktivní protézy horní končetiny řízené pomocí EMG signálu. Úvodní část práce obsahuje obsáhlé seznámení s problematikou, včetně srovnání komerčně dostupných náhrad, dále vysvětlení obecných principů řízení. Samotné hardwarové řešení je poměrně jednoduché – využívá dostupných modulů, jádrem práce se tak stává sestavený software a 3D návrh. Sestavený návrh je logický, použití každého prvku v návrhu je dobře vysvětleno. Po formální stránce mám k práci několik drobných výhrad, které zbytečně snižují úroveň práce: tabulka 1 zásadně přetéká okraje strany, u převzatých obrázků je použito výrazně menší písmo, než v ostatním textu, např. písmo v obr. 11, 12, 13 a 14 je téměř nečitelné, konkrétně obr. 14 je pro návrh natolik významný, že by zasluhoval samostatnou stránku s otočením o 90°. Obrázku č. 29 by svědčilo jeho rozdělení na dva. Úvod je psán spíš jako závěr, tedy co kde je či bylo popsáno. V seznamu symbolů, veličin a zkratek se obvykle neuvádí notoricky známe symboly či veličiny (V, dB, Hz…) a už vůbec ne násobky SI jednotek (ms, us). Práce s literaturou je na realizační téma více než dostačující. Předložená práce pana Bc. Štěpána Brázdila představuje jako celek velmi zdařilou práci, kterou nezbývá, než hodnotit známkou výborně / A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 126828