ŠABACKÁ, P. Analýza nadzvukového proudění v experimentální komoře při vložení tlakových a teplotních sond [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Maxa, Jiří

Jako vedoucí diplomové práce mohu vyjádřit, že přístup studentky ke zpracování práce byl více než příkladný, na zadání pracovala nejen průběžně, ale ve skutečnosti pracuje jako pomocná vědecká síla na ústavu ještě z dob střední školy a tak se danou problematikou zabývá již cca 7 let. Předložená práce je ve skutečnosti jen částečným výsekem její práce na ústavu a bude mít i další pokračování v doktorském programu. K činnosti na Ústavu a tím i na diplomové práci přistupuje odpovědně a časový plán úkolů plní bez problémů se snahou o rychlé, ale odpovědné vypracování. Spolupráce je bezproblémová, při práci prokazuje odpovědný a cílevědomý přístup. Se zadanými podklady dovede pracovat samostatně. I proto je úroveň odevzdané práce na dobré úrovni a nastiňuje i další možnosti využití experimentální komory, na kterých její práce pokračuje. Vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji studentku hodnotit stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Bílek, Michal

Studentka svoji práci na téma Analýza nadzvukového proudění v experimentální komoře při vložení tlakových a teplotních sond vypracovala v rozsahu 69 stran a rozdělila do 14 hlavních kapitol. V úvodu práce popisuje teorii problematiky elektronové mikroskopie, především oblast environmentální mikroskopie se zaměřením na diferenciálně čerpanou komoru. Dále pokračuje popisem kritického proudění s bližším zaměřením na problematiku nadzvukového proudění, kterým se v práci zabývá. Následuje popis metody konečných objemů, již Ansys Fluent používá. Tato diplomová práce navazuje na práci Dr. Danilátose, ten však pro své výpočty využil statistické metody Monte Carlo. Studentka danou problematiku popsala v kapitole č. 6, kde obě metody porovnává. Druhá část práce se zaměřuje na fyzický model experimentální komory a jeho následné použití. Poté se práce věnuje měření rychlosti proudění a analýzám jejich simulací. Velký důraz je pak kladen na nejvhodnější výběr měřicí metody a specifikaci tvaru měřicí sondy. K práci nemám žádné závažnější připomínky, úroveň prezentovaných výsledků je dle mého názoru velice zdařilá. Práci bych vytkl pouze několik drobných chyb v oblasti formátování, například na straně 42 se autorka odkazuje na obrázek 6.8, ale pravděpodobně myslí obrázek 6.10. V textu se mi také nepodařilo dohledat citace 17 až 22. Zadání bylo splněno, dle výše uvedeného doporučuji práci k obhajobě

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 126865