HAVLÍČEK, V. Aplikace grafitu v teplotním managementu mikroelektroniky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vyroubal, Petr

Diplomová práce pana Havlíčka se zabývá problematikou zlepšení teplotního managemetu a chlazením součástek v mikroelektronice využitím pyrolytického grafitu ve struktuře součástka-chladič a to na úrovni počítačové simulace. Úkolem pana Havlíčka bylo nastudovat konvenční metody chlazení součástek pomocí pasivních prvků (měď a hliník) a prozkoumat možnosti využití materiálů na bázi uhlíku, respektive pyrolytických grafitových fólií (PGS) do tepelné architektury pro odvod tepla ze součástky do chladiče. Zde bylo nutné vybrat vhodnou alotropii uhlíku a poté ji implementovat do počítačového modelu, kde ověřil funkčnost a chování zvolené architektury. Diplomant se v průběhu realizace práce potýkal s několika problémy a to zvládnutí modelovacího systému SolidWorks Flow Simulation, kdy v průběhu práce zjistil, že pro složitější strukturu, anizotropii a tenké vrstvy není Flow Simulation vhodný a tedy musel přejít do prostředí ANSYS. V praktické části diplomant využil teoretické základny a zpracoval několik případových studií, od nejjednoduššího případu pro ověření funkčnosti až po realistický design, kde ve formě barevných map, tabulek a grafů prezentuje výhody výše uvedeného řešení. Přínos práce vidím v možnosti implementace PGS struktury zejména do flexibilní elektroniky, kdy přidaná vrstva zvýší tepelnou vodivost a tepelný tok v celém systému, a tedy se zlepší odvod tepla ze systému a jeho rovnoměrnost. Práce s panem Havlíčkem byla bezproblémová, i když během svého studia intenzivně pracoval a stále pracuje ve firmě SAB aerospace, odkud i vzešel impuls pro vznik této práce. Diplomant přistupoval k řešení svědomitě a své výsledky průběžně konzultoval. Práce je zpracována logicky a téměř bez chyb. Vzhledem k výše uvedenému konstatuji, že zadání bylo splněno ve všech bodech a navrhuji hodnotit práci stupněm: A 95 b.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Mačák, Martin

Diplomová práce studenta se zabývá aplikací grafitu v teplotním managementu mikroelektroniky. Práce vznikla ve spolupráci s firmou S.A.B Aerospace s.r.o a je psána v anglickém jazyku. Práce je všeobecně na velmi vysoké úrovni a je psaná srozumitelně a přehledně. Po formální stránce práce obsahuje jenom minimum překlepů a nesprávných slovních spojení. V teoretické části student popisuje možnosti chlazení v mikroelektronice, využití materiálů a způsob přestupu tepla. Praktická část se následně věnuje numerickým simulacím chlazení čipu za pomoci folie z pyrolytického grafitu, hliníku a mědi. Simulace proběhli v systémech SolidWorks i Ansys na různých geometriích a jejich výsledky jsou přehledně představeny. K práci mám jenom minimální připomínky. Ocenil bych bližší popis výroby pyrolytického grafitu. V práci nejsou uvedeny rovnice, které jsou využity v simulacích. Jedná se hlavně o transport tepla. Nemusí být tedy úplně jasné, které efekty byly uvažovány, a které mohly být ignorovány. V kapitole 7.1 se při každé zmínce liší hodnota tloušťky fólie (0,3 m, 0,03 mm a 0,03 m). Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a splnění zadání hodnotím práci 94 A.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 127583