LOLOVÁ, I. Topologická optimalizace synchronních strojů spouštěných ze sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bárta, Jan

Bc. Iveta Lolová vypracovala diplomovou práci na zadání od Johannes Kepler Universität Linz s podporou Centra mechatroniky v Linci (LCM) COMET-K2 financovaného Rakouskou spolkovou zemí Horní Rakousko. Práce je z tohoto důvodu psaná v anglickém jazyce a studentka absolvovala v průběhu letního semestru stáž na Johannes Kepler Universität Linz financovanou z programu AKTION domu zahraniční spolupráce. - Z hlediska zadání práce, autorka mohla v řešení bodu 1 – „review of the state-of-the-art“ poskytnout širší popis současného stavu řešení. Ostatní body jsou splněny zcela bez výhrad, a proto hodnotím hledisko plnění bodů zadání jako velmi dobré. - Prezentační úroveň práce a její rozsah dle názoru vedoucího práce odpovídá diplomové práci a hodnotím práci z tohoto hlediska velmi dobře. - Formální úprava práce a jazyková úroveň práce je velmi dobrá. - Autorka citovala 36 převážně zahraničních literárních zdrojů a citace jsou v rámci textu vhodně odkazovány. Práci s literaturou autorkou práce hodnotím jako výbornou. - Výsledkem autorky práce je zpracování a naprogramování metodiky topologické optimalizace prostřednictvím Gaussovy normalizované sítě. Autorka rovněž vyvinula částí kódu, které detekuji nerealizovatelné geometrie s železnými částicemi uprostřed vzduchu, a tyto geometrie rovnou vyřazují z optimalizace. Výsledky práce jsou zcela konkrétní a hodnotné pro další využití ve výzkumné a vývojové činnosti. Hledisko využitelnosti výsledků práce tedy hodnotím jako výborné. - Autorka práce pracovala ve vhodné míře samostatně, iniciativně a pilně. Rovněž absolvovala stáž v Rakousku, kde aktivně pracovala na řešení své práce. Přístup autorky k řešení práce rozhodně pomohl ke kladné propagaci VUT v Brně na zahraniční univerzitě kde stáž absolvovala. Hledisko aktivity studentky během semestru hodnotím výborně. Shrnutí: Autorka prokázala schopnost sepsat odbornou práci v anglickém jazyce na zadané náročné téma. Při vypracování prokázala vysokou míru schopnosti nastudovat a porozumět zadané problematice, schopnost osvojit si práci s programovacím jazykem Python a dále také schopnost pracovat s odbornou literaturou. Práci hodnotím stupněm A/ výborně a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Vítek, Ondřej

Diplomatka se zabývá topologickou optimalizací synchronních reluktančních strojů spouštěných ze sítě. První a druhá kapitola se věnuje teoretickému pozadí řešené problematiky, kdy v první kapitole je představena topologická optimalizace a v druhé kapitole princip, konstrukce a matematický popis synchronních reluktančních motorů spouštěných ze sítě. Třetí kapitola popisuje možnosti definice optimalizovaného prostoru v modelu a to buď přímým přiřazením materiálů, nebo s pomocí normalizovaných Gaussových sítí. V nejrozsáhlejší čtvrté kapitole diplomantka provádí topologickou optimalizaci synchronního reluktančního motoru spouštěného ze sítě o výkonu 2,2 kW a otáčkách 1500 min-1, který vychází ze zvoleného asynchronního motoru. Pro optimalizaci využila nástroj SyMSpace a popis optimalizovaného prostoru pomocí normalizované Gaussovy sítě. Velmi kladně hodnotím vytvořený algoritmus, který nejen propojuje nástroj SyMSpace s programem Ansys, ale také předem vyřazuje geometrie, které jsou nerealizovatelné nebo nemají potenciál dosáhnout požadovaných parametrů. To je prováděno na základě zjednodušeného modelu. Až u variant, které projdou tímto předvýběrem, je provedena časově náročná transientní analýza a zkoumány také jejich rozběhové vlastnosti. Prezentované optimalizované řešení synchronního motoru 2,2 kW nedosahuje očekávané účinnosti, má poměrně malý poměr Ld/Lq, účiník a dosti vysoký obsah harmonických v napájecím proudu. Toto však nijak nesnižuje vysokou úroveň práce, spíše naopak. Diplomantka kriticky hodnotí dosažené řešení a jeho parametry a navrhuje úpravy v nastavení topologické optimalizace. Tyto by mohly vést k nalezení řešení s vyšším počtem bariér magnetického toku, které má lepší předpoklady dosáhnout vyšších sledovaných parametrů. Po formální stránce je práce zpracována přehledně a je napsána v angličtině. Studentka splnila zadání beze zbytku, práce má vysokou úroveň a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 125799