ZAHRADNÍK, J. Testování zranitelností v průmyslových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Petr

Diplomová práce je logicky členěna do dvou hlavních kapitol, kde se svými 80 stranami včetně příloh rozsahově odpovídá standardní práci. Zpracování práce je na nadprůměrné úrovni s minimálním počtem typografických a gramatických chyb. V literatuře je uvedeno celkem 26 zdrojů, kde převažují odborné/vědecké články s minoritním zastoupením webových portálů zaměřených na problematiku. Během vypracování práce byl student aktivní a pravidelně konzultoval dosažené výsledky a vzniklé problémy. V teoretické části student podrobně popisuje standard IEC 61850 a problematiku bezpečnosti v průmyslovém odvětví. V praktické části student realizoval a ověřil celkem sedm zranitelností na protokoly ze standardu IEC 61850. Na začátku vypracování práce student simuloval zranitelnosti na reálné zařízení, které však v důsledku karanténních opatření během letního semestru nebylo možné zapůjčit a proto bylo celé zadání převedeno do virtualizovaného prostředí ze simulovanými zařízeními. Díky tomu došlo ke zpoždění vypracování práce, což mělo za následek pouze teoretický avšak vědecky podložený návrh mitigačních opatření na zvolené zranitelností. Zadání práce považuji za splněné v celé rozsahu a navrhuji hodnocení A/92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Fujdiak, Radek

Rozsah práce je standardní s rozsahem 80 stran a je dělena do dvou hlavních kapitol. Poměr textové i grafické části je vyvážený. Z formálního hlediska práce obsahuje běžné chyby jako např. překlepy a gramatické chyby, a to spíše v menším množství. Celkově práce obsahuje standardních 26 citačních zdrojů, skládající se z technických, odborných i vědeckých pramenů. V rámci práce považuji zadání splněné pouze částečně, jelikož chybí samotné praktické ověření mitigačních opatření, lze však konstatovat, že z pohledu teoretického podložení lze s těmito opatřeními souhlasit a tyto opatření povedou ke snížení případných rizik. Nicméně i přes tento nedostatek je práce velmi kvalitní a na vysoké úrovni i z tohoto důvodu hodnotím práci kladně.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 125973