RUSZ, L. Simulační prostředí standardu IEC 61850 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Blažek, Petr

Diplomová práce je rozdělena do tří hlavních kapitol, kde rozsahem 59 stran včetně příloh odpovídá standardní práci. Z formálního hlediska je práce na nadprůměrné úrovni s menším množstvím chyb, jako např. překlepy, gramatické chyby, aj. Práce obsahuje průměrných 22 zdrojů, kde je zastoupena odborná/vědecká literatura a webové portály zaměřené na problematiku. Během realizace byl student aktivní a pravidelně konzultoval výsledky. Nedostatkem práce je část nesplněného zadání, kde student měl v simulačním nástroji OMNET++ implementovat čtyři protokoly ze standardu IEC 61850, avšak v důsledku problematiky simulačního nástroje byly plně implementovány pouze dva (GOOSE, SMV) ze čtyř protokolů a jeden částečně (MMS). Dále měl student na výše uvedený standard simulovat zranitelnosti, navrhnout a realizovat mitigační opatření. Tento bod nebyl v práci realizován z důvodu zaměření se primárně na problematiku implementace výše uvedený protokolů do simulátoru. Poslední část práce byl záznam simulované komunikace, který byl realizován, ale v důsledku chyby v simulátoru nebyla zaznamenána požadovaná komunikace. I přes výše uvedené nedostatky považuji realizované výsledky na úrovni diplomové práce a doporučuji práci k obhajobě z hodnocení D/60 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Fujdiak, Radek

Rozsah práce je standardní s rozsahem 59 stran a dělen do tří hlavních kapitol. Poměr textové i grafické části je vyvážený. Z formálního hlediska práce obsahuje běžné chyby jako např. překlepy a gramatické chyby, a to spíše v menším množství. Celkově práce obsahuje 22 citačních zdrojů, skládající se z technických, odborných i vědeckých pramenů. Z pohledu splnění zadání je nutno konstatovat, že je splněno pouze částečně, převážně pak nesplnění počtu protokolů, které měli být naimplementovány. Dále samotná práce převážně z praktického hlediska není zaměřena na samotnou simulaci zranitelností a mitigačních opatření, což je v zadání také požadováno. Z výše uvedených důvodů hodnotím F/49.

Navrhovaná známka
F
Body
49

Otázky

eVSKP id 126001