KOLENSKÝ, T. Návrh a simulace nízko-příkonových elektronicky řiditelných funkčních generátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Šotner, Roman

Student měl za úkol navrhnout a simulací ověřit několik typů elektronicky řiditelných funkčních generátorů ve standardním CMOS procesu C035 I3T 0,35 um firmy ON Semiconductor. Student zpočátku pracoval s modely tranzistorů pro PSpice, následně měl pokročit s vybraným řešením do prostředí Cadence Virtuoso (simulátor Spectre), k čemuž, díky omezení a uzavření školy pro studenty v důsledku epidemie covid19, nedošlo. I bez Spectre však bylo možné část výsledků uspokojivým způsobem získat vhodným modelováním součástek nebo vytvořením modelů. Teplotní analýzu lze provést i v PSpice na stávajících modelech. Se studentem velmi vázla komunikace, na konzultace celé dva semestry nepřišel (pokračoval na obhájeném semestrálním projektu z roku 2018/19, diplomovou práci tenkrát neodevzdal). Práci jsem před termínem odevzdání neměl možnost vidět a posoudit zda student reagoval na mnou navržené postupy a možnosti dalšího směřování prací (za semestr se ozval 2x). Ukázalo se, že student odevzdal práci prakticky téměř ve stavu předchozího semestrálního projektu. I bez další analýzy obvodu v Cadence bylo možné na tématu pracovat a text práce zdokonalovat. V práci stále není patrné na jaké parametry (např. kmitočet, úrovně) student navrhoval předkládaná zapojení a jaké jsou tyto parametry získané ze simulací. Podobně chybí řada dalších náležitostí. Nelze říct, že je zadání zcela splněno. Student ani neprovedl porovnání výsledků požadovaných zadáním (rozsah přeladění daný dovolenou změnou DC řídícího proudu, spotřebu, závislost výstupních úrovní na opakovacím kmitočtu, atd.) a na to stačí již dostupné simulace, popřípadě je lze z těchto simulací snadno získat. Podobné připomínky jsem již měl v posudku k odevzdanému semestrálnímu projektu v roce 2018 a zdá se, že student si z nich téměř nic nevzal. Nově se však objevilo odvození návrhových vztahů. Formální stránka práce by zasloužila rozhodně vylepšení (kombinace převzatých obrázků, obrázků kreslených ve visiu a obrázků ze simulátoru; občas nepoužívané indexy v označení součástek). Kvalitu odvedené práce shledávám na úplné hranici akceptovatelnosti, a proto navrhuji hodnocení E/50b.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Dvořák, Radek

Z názvu diplomové práce plyne, že by se mělo jednat o nízko-příkonové obvody, v textu práce však není jediná zmínka o příkonu navržených obvodů, či optimalizaci spotřeby. Není zmíněn ani důvod, proč by měly být obvody nízko-příkonové. Stejně tak se mělo jednat o řiditelné generátory, přičemž problematika řízení parametrů není téměř nijak rozebrána, speciálně u vybraných příkladů řešení. Není nikde zdůvodněno, proč byly vybrány zrovna popsané typy obvodů. V dané problematické době nebylo možné provést některé úkoly, závisející na dočasně nedostupném univerzitním zázemí, přesto však v práci postrádám to nejdůležitější zamyšlení nad vhodností navržených obvodů, možností optimalizace jejich příkonu, teoretické porovnání vlastností, rozbor konkrétních možností řízení parametrů, souvislosti spotřeby a dosažitelných parametrů a v neposlední řadě, protože se mělo jednat o funkční generátory, i rozbor dosažitelné kvality tvarových průběhů a jejich stability během změny parametrů. Zadání nebylo z větší části splněno, ovšem i přes ztížené podmínky by bylo možné alespoň teoretickým a matematickým rozborem postihnout větší část zadané problematiky.

Navrhovaná známka
E
Body
51

eVSKP id 127346