LÁZŇOVSKÝ, J. Analýza dýchacích cest předčasně narozených dětí na základě MRI a CT dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelík, Jiří

Student se v diplomové práci zabýval analýzou a tvorbou modelu dýchacích cest předčasně narozených dětí na základě fúze CT a MR obrazových dat. Všechny body zadání považuji za splněné. Řazení kapitol je logické a dobře navazuje. Po formální i odborné stránce je práce na dobré úrovni. V teoretickém úvodu práce postrádám popis některých použitých algoritmů pro tvorbu a analýzu grafové reprezentace modelu (skeletonizace, algoritmus převodu skeletonu na graf, algoritmus pro čištění grafu, hledání nejkratší cesty v grafu algoritmem Dijkstra) a statistickou analýzu (test normality Shapiro-Wilk). Student v práci využíval relevantní zdroje (včetně zahraničních) a vhodně s nimi pracoval. Student v potřebné míře využíval konzultací a prokázal schopnosti samostatné činnosti. Dosažené výsledky práce považuji za srozumitelně prezentované a zajímavé a lze je využít v navazujícím výzkumu. Výstupy práce dosahují úrovně kladené na diplomové práce. Přikládám také hodnocení konzultanta Ing. Adama Břínka z laboratoří CEITEC VUT: „Student Jakub Lázňovský se v rámci řešení své diplomové práce zapojil do národního vědeckého projektu zabývajícího se studiem vývoje dětských plic, jehož se Laboratoř rentgenové počítačové tomografie ve výzkumném centru CEITEC VUT účastní. Výsledkem jeho práce je charakterizace modelů pomocí různých parametrů popisující jednotlivé modely. Po celou dobu řešení student velmi zodpovědně a aktivně přistupoval ke své práci. Velmi kladně také hodnotím jeho zapojení do týmu ve spojení naší laboratoře a dalších dílčích skupin. Celkově tuto spolupráci hodnotím jako velmi přínosnou. Výsledky prezentované v práci jsou použity pro simulace proudění vzduchu a usazování částic v dýchacích cestách a současně budou použity pro vytvoření reálného modelu, na kterém budou probíhat další simultánní experimenty. “ Celkově práci hodnotím stupněm B (85 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval studiem a modelování dýchacích cest předčasně narozených dětí. Předložená práce má rozsah 47 stran, je členěná do sedmi kapitol a je psaná v anglickém jazyce. V teoretické části práce se student zabývá jednak vývojem respiračního systému a rovněž patologií u předčasně narozených dětí. Rovněž popisuje zobrazovací metody a metody vhodné pro popis a hodnocení respiračního systému. Vše je přehledně a srozumitelně popsáno. V praktické části práce student vytvořil modely dýchacího systému na základě skenů CT a MRI. Jedná se o skeny tří pacientů a výsledkem práce jsou tři modely. Student rovněž vytvořil semirealistický model, kde vyšel z průměrných parametrů získaných ze skenů. Nicméně model se mi zdá příliš zjednodušený, mnohem lepší by bylo jisté zprůměrování i tvarů a vytvoření modlu, který lépe odpovídá dýchací soustavě. Například aby lépe reflektoval postupné zužování bronchů apod. Nicméně kladně chválím vyhodnocení jednotlivých modelů. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Text je dobře strukturován a členění do kapitol je velice přehledné. Vytýkám pouze způsob reprezentace výsledků na obr. 6.3., kde je celý graf značně nepřehledný a vůbec z něj není patrné, co má zobrazovat. I přes uvedené nedostatky konstatuji že student splnil všechny body zadání a vytvořil tak velice zdařilou závěrečnou práci. Navrhuji hodnocení 85/B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 126840