HALATA, R. Automatické generování projektu v prostředí TIA portal [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Štohl, Radek

Student Roman Halata zpracoval diplomovou práci na téma Automatické generování projektu v prostředí TIA portál v rozsahu 59 stran. Prezentační úroveň technické zprávy je na velmi vysoké úrovni, kapitoly jsou jasně a logicky členěny podle bodů zadání práce. Po formální stránce technická zpráva nevykazuje zásadní nedostatky, všechny obrázky i tabulky mají adekvátní popisek. Ke své práci student využil 11 citovaných literárních zdrojů. Jednotlivé části práce jsou pak náležitě doplněny odkazy na citovanou literaturu. Lze konstatovat, že student zadání splnil bezezbytku. Vše řádně otestoval a systém je náležitě funkční. Aktivita studenta během řešení práce byla velmi vysoká a snažil se vše řešit s vlastní iniciativním přístupem. Konzultací využíval v minimální míře. Posudek konzultanta přikládám.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Diplomant, pan Bc. Halata, se ve své práci zabýval automatickým generováním kódu pro PLC využitím nástroje TIA Openness. Zadání práce hodnotím jako středně náročné. Práce je sepsána v rozsahu 60 stran (od Úvodu po Závěr). Obsahuje 5 kapitol, kde první kapitola uvádí přehled nástrojů pro automatické generování PLC kódu, druhá pak samotný nástroj TIA Openness. Další kapitoly už se věnují samotnému návrhu a implementaci daného řešení. Většinu práce tak lze považovat za vlastní dílo diplomanta. Diplomant nejprve popisuje strukturu projektu v TIA Portal a následně návrh a implementaci samotné aplikace v C#. Pro tuto aplikaci zvolil standardní návrhový vzor Model-View-ViewModel. Pro práci s databází pak využil dostupný .NET Entity Framework. Výběr nástrojů i samotná koncepce jsou dle mého názoru vhodné. Jedinou připomínku bych měl jen k typu zvolené demonstrační úlohy. Čekal bych zde spíše nějakou vzorovou úlohu než jen konceptuální řešení. Celkově však práce působí poměrně dobrým dojmem. Obsahuje minimum překlepů či pravopisných chyb a je psána čtivou formou. Struktura práce je poměrně přehledná a prezentační úroveň je rovněž velmi dobrá. Využití literárních zdrojů je dle mého názoru odpovídající typu práce. Diplomant svou prací prokázal poměrně dobrou orientaci v dané problematice. Navrhl, implementoval a demonstroval funkčnost svého řešení a splnil tak všechny body zadání. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení 90b/A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 126800