BĚLOUŠEK, P. Virtuální model výrobního stroje realizovaný v prostředí ABB Robot Studio [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaczmarczyk, Václav

Student měl za úkol navrhnout a implementovat v systému ABB RobotStudio simulaci výrobního stroje na zpracování laboratorních vzorků sypkých materiálů. Práce studenta je zpracována přehledně a správně rozdělaná do kapitol. V úvodu je nastíněn princip virtualizace strojů. Dále se student věnuje zevrubnému popisu klíčového software ABB RobotStudio. V další kapitole pak popisuje funkčnost samotného stroje. Následně se zabývá popisem zpracování virtuálního modelu. Poslední velká část práce dokumentuje postup implementace a testování virtuálního zprovoznění. Závěrem student přiznává, že ve zvoleném nástroji není možné vytvořit fyzikální model stroje podle představ zadavatele. V době, kdy byla práce zadávána, však nebyly jiné modelovací prostředky k dispozici. Nedá se tedy říci, že by se jednalo o studentovu chybu či nedbalost. Po formální stránce je práce zdařilá bez pravopisných chyb. Nechybí citace a popisy obrázků. Student pracoval samostatně pod vedením konzultanta ve firmě, která práci zadala. Vždy však na požádání ochotně prezentoval dílčí výsledky své práce.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Arm, Jakub

Pan Běloušek měl za úkol vytvořit virtuální model zadaného stroje pomocí nástroje ABB Robot Studio a propojit ho se zadaným PLC. Z práce vyplývá, že student splnil zadání. Bohužel se mu nepodařilo vytvořit simulaci dle jeho představ, což plyne z nepříliš šťastné volby simulačního nástroje oproti požadavkům. Tento nedostatek by se nejspíš dal včas odhalit vytvořením proof-of-concept modelu. Student také musel řešit propojení tohoto simulačního nástroje s reálným PLC, přičemž se rozhodl pro vytvoření vlastního rozhraní na bázi TCP pro obě strany. Zde by ale podle mě šlo využít již existujících knihoven alespoň na straně PLC (např. Modbus TCP komunikaci). Z práce je patrné, že student kladl důraz spíše na prozkoumání možností nástroje ABB Robot Studio, což i důkladně popsal. Nejspíše se mu i povedlo vytvořit virtuální model, spojení s reálným PLC a spustit simulaci. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni až na drobnosti typu nelogické odsazení položek obsahu. Čekal bych ale přílohy jako vytvořený model, knihovny vytvořeného TCP propojení nebo PLC/HMI softwarové vybavení. Navrhuji hodnocení C (75 b.).

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 127088