HARANT, M. Využití solární energie pro elektromobilitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Baxant, Petr

Student Bc. Miroslav Harant vypracoval svou diplomovou práci na téma využití solární elektrické energie pro elektromobilitu. Tato práce shrnuje současné poznatky v oblasti elektromobilů a jejich stavu jak technického, tak ekonomického a se zaměřením na potenciální spojení se solární energií a to buď v přímém použití v elektromobilu a nebo jako solární dobíjecí stanice. Celosvětově se tomuto tématu věnují jen omezené skupiny techniků a to jak ve výzkumných, tak komerčních úrovních. Projekty Light Year, Sono Motors, World Solar Chalenge jsou v práci zmíněny jako výchozí poznatky vědy a techniky. Student měl v rámci práce zhodnotit potenciál pro malý elektromobil, dobíjení ze solární elektrárny, navrhnout koncept elektrárny, popř. vyrobit funkční vzorek. S praktické části však bylo nakonec upuštěno vzhledem ke komplikovaným vládním opatřením a karanténě. Z praktického hlediska student provedl vyhodnocení měření spotřeby dvou elektromobilů provozovaných v různých režimech jízdy z dat, která byla poskytnuta palubním počítačem elektromobilu a měření v distribuční síti provozovatele dobíjecí stanice u obchodního centra v Brně Ivanovicích. I když je toto hodnocení zjednodušené a né příliš výstižné ve smyslu právě využití obnovitelných zdrojů - bez návaznosti na možné napájení např. z FVE, lze jej považovat za dílčí praktickou aktivitu a přínos studenta. Během semestru byl student spíše neaktivní a pracoval z mého pohledu vedoucího pouze ve velmi časově omezených intervalech a nárazově. Neúčastnil se online jednání, nepodával pravidelný přehled činnosti. Konzultace byly velmi skromné a občasné. Z hlediska zadání práce splňuje body osnovy a mohu ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Morávek, Jan

Viz přiložený posudek v PDF.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Marušinec, Jaromír

Student Bc. Miroslav Harant se ve své diplomové práci zabývá problematikou elektromobilů poháněných sluneční energií. Vzhledem k předloženým faktům a zpracované rešerši je zřejmé, že se nejedná pouze o utopické téma, ale že se na tomto tématu celosvětově pracuje na více rovinách a v budoucnosti to bude nejběžnější energie pro všechnu dopravu. Student přináší souhrn informací z této oblasti a ukazuje na koncepčním návrhu solární dobíjecí stanice, jak lze využít sluneční energii pro pohon elektrického vozidla. Ukazuje i projekty, které se snaží o praktickou realizaci s umístěním FVE přímo na vozidlo. Pokud student bude v tomto oboru pracovat, musí počítat s tím, že decentralizovaná nová energetika i elektromobilita má vlivné ideové odpůrce, na straně klasické spalovací dopravy a centralizované energetiky. Mohu konstatovat tyto dílčí závěry posudku: 1) Práce odpovídá uvedenému zadání v plném rozsahu. 2) Strukturu práce hodnotím jako logickou. Začíná od základů problematiky, ke komplikovanějším částem a končí praktickým návrhem pro realizaci. 3) Mezi jiné poznatky a kritické připomínky bych uvedl skutečnost, že přečerpávací vodní elektrárny neslouží jako zdroj elektrické energie, ale pouze jako akumulace již vyrobené energie s výjimkou elektráren, které mají určitý přírodní přítok. 4) Co se týká nových poznatků, tak práce ukazuje možnosti, jak konkrétně sestavit malou dobíjecí stanici pro elektromobil s využitím solární energie. Podle návrhu je možné zařízení sestavit a pravděpodobně i úspěšně provozovat. 5) Výběr studijních pramenů je dostatečný a v rámci možností daného tématu. 6) Formální stránka práce je dostatečná. 7) Využití práce spatřuji v blízké budoucnosti při realizaci pilotních projektů solárně napájených a nebo nabíjených elektromobilů. 8) Práci doporučuji k obhajobě u SZZ.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 127580