HLAVÁČKOVÁ, S. MĚSTSKÝ DŮM NA NÁBŘEŽÍ V PŘEROVĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Ruller, Ivan

Urbanistické řešení je založeno na jednoduché atriové koncepci čtyřpodlažního objektu, který vychází z celkového výškového pojetí nábřeží. Navržený objekt svým architektonickým pojetím vytváří výrazný soliter, který je vsazen do uliční čáry a neusiluje o náročnější pojetí nároží, které v daných souvislostech hraje nesporně důležitou roli. Tento záměr je také vyjádřen výrazným barevným pojetím. Tento základní tvůrčí přístup by měl být vyjádřen nějakou formou dělícího rpvku, který by lépe a citlivěji vyřešil vztah průčelí stávajícího objektu vedle sokolovny a nové výstavby. Dispoziční řešení je založeno na atriu, kolem něhož jsou soustředěny v parteru kavárna a malé obchody, ve třech horních podlažích byty, přístupné z pavlače. Osvětlení bytů na severní fasádě ve vzdálenosti 225 cm od hranice pozemku není vhodné a vyvolalo by náročnější jednání se stavebním úřadem i sousedem. Konstrukční řešení je tvořeno železobetonovým skeletem, který se v některých částech obytných pater dostává do kolize s dispozičním řešením bytů, kterému měla být věnována větší pozornost, aby se sloupy nedostávaly do prostoru obytných místností. Zřejmě výhodnější by byla koncepce nosných stěn v horních podlažích a sloupů v 1. n.p. Dispoziční řešení některých bytů je nečitelné - místnosti bez přístupu. Rovněž přímý vstup z pavlače do obytných místností není vhodný. Grafická a formální úroveň práce je průměrná, chybí situace. Otázky k obhajobě: 1) Soudobá výstavba v historickém prostředí 2) Dispozice bytů 3) Nosné konstrukce

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Němec, Josef

Bakalářský projekt řeší úlohu novostavby v nárožní proluce při řece Bečvě v Přerově, a to s funkcí smíšenou - bydlení a občanská vybavenost. Urbanistické řešení je patrno pouze z vizualizace, situační zákres chybí. Podmínky šírších vztahů a vazeb jsou zmiňovány v průvodní zprávě a lze je považovat za splněné. Architektonické řešení se razantně vymyká svému okolí a svým výrazným velkým zarámováním jižní fasády navozuje dojem spíše veřejno-právního než obytného objektu. Příznivá je lapidárnost i jednoduchost členění, extravagantní je celoplošná barevnost syté zeleně. Provozní řešení - kompletní využití suterénu pro garáže je velmi správný předpoklad, stejně tak velkorysé pojetí parteru, kde dominuje veřejně přístupný prostor. Dispozice obytných pater, založená na pavlačovém systému, je vzhledem k poměrně malému rozměru nádvoří a v případě neshody zřizovat okna do sousedních parcel, diskutabilní. Provozní řešení je vcelku vyhovující. Plošný rozsah kuchyně restaurace - kavárny v 1. np. je zbytečně nadměrný. Formální úroveň - kromě chybějící širší územní situace je dokumentace kompletní, srozumitelná a doložená reálnou vizualizací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B
Architektonické řešení C
Provozní řešení B
Technicko konstrukční řešení B
Formální úroveň A
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 31634