SURAN, R. Řízení asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Knobloch, Jan

Smyslem bakalářské práce pana Surana bylo simulovat a naprogramovat jednoduché řízení pro trojfázový střídač na malé napětí pro asynchronní motor na 24V. V rámci této práce bylo nutné nastudovat oblasti mimo rozsah bakalářského studia, takže některé pasáže odvážně zasahují do problematiky, která je probraná až v následném stupni studia. Student provedl simulace a naprogramoval funkční algoritmus pro napájení asynchronního motoru, pracoval s množstvím literatury, kterou citoval, pravidelně docházel na konzultace a pracoval průběžně během celého semestru. Zadání práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Huták, Petr

Bakalářská práce se zabývá návrhem, simulací a realizací skalárního řízení asynchronního motoru s využitím levného, ale výkonného mikroprocesorového modulu NUCLEO. V první části práce je uveden princip asynchronního motoru a možnosti řízení jeho otáček. Je zmíněna možnost vektorového nebo skalárního (U/f) řízení frekvenčního měniče a využití komplexního prostorového vektoru. Je zde odvozena Clarkova transformace ale chybí transformace Parkova, která se přitom v řízení využívá. Ale hlavně zde postrádám vztah pro výpočet napětí v závislosti na kmitočtu – je to sice naznačeno ale nevyjádřeno (kap. 3.2, obr. 6.5). Následuje popis použitého měniče a řídící desky. Zde mám trochu výhrady k použitým značkám ve schématu 4.1. Následuje simulace pohonu, popis řídícího algoritmu a jeho implementace do mikroprocesoru. Na závěr jsou uvedeny simulované a naměřené výsledky. Student splnil zadání beze zbytku včetně úspěšné realizace. V práci se bohužel vyskytuje dost nepřesností a nešťastných formulací ale řešená problematika je v rámci bakalářského studia poměrně náročná.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 125778