TOMKO, T. Bezpečnost elektronického bankovnictví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Václav

Cílem bakalářské práci bylo popsat technologie využívané v elektronickém bankovnictví a vytvořit studijní materiál, který studentům umožní pochopit uvedenou problematiku. Student zadaný problém řešil se zaujetím, o dosažených výsledcích pravidelně podával informace. Struktura práce je dobře zvolena, avšak popis jednotlivých technologií mohl být proveden více „technicky“ se zaměřením na bezpečnostní hlediska. Přes uvedenou výtku považuji zadání za splněné a navrhuji hodnocení C/70 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Sikora, Marek

V této práci student provedl podrobnou analýzu pojmů, právních aspektů a technik různých typů elektronického bankovnictví, převodu transakcí a infrastruktury. Student v samostatných kapitolách popisuje principy a zabezpečení jednotlivých způsobů transakcí, např. platební karty, internet banking, GSM banking, Google Pay, atd., ale chybí zde přímé srovnání, např. ve formě diskuze v samostatné kapitole nebo tabulky, jak je specifikováno v zadání práce. Praktická část práce obsahuje jednoduchou statickou webovou stránku, která vznikla pouze doplněním vlastních textů do již hotové HTML/CSS šablony. Šablona však mohla být zvolena lépe. Vše je příliš velké a nepůsobí to vyváženým dojmem. Vzhledem k neúplnému menu je orientace na webu komplikovanější. Po obsahové stránce je tento web v podstatě webovou obdobou teoretické části této práce, která obsahuje popis jednotlivých technologií. Demonstraci zajišťuje pouze několik animovaných obrázků a projekty v programu Cryptool, které jsou v několika sekcích webu dostupné ke stažení. Cíle práce tedy považuji splněné pouze částečně. Po typografické a formální stránce obsahuje text práce následující chyby: mezery mezi odstavci, občasné použití první osoby, občasný výskyt gramatických chyb a hovorové či nepřesné formulace, např. „CSS je nejaký zápis, ktorý určuje vzhľad“. V kapitole 3.4.1 je popsáno zabezpečení internetového bankovnictví, tedy protokolu HTTP. Je zde uveden a popsán zastaralý protokol SSL, který se již nevyužívá. Jeho roly převzal protokol TLS. Po obsahové stránce postrádám detailnější popis praktické části, tedy webové aplikace, jejího konceptu a implementace. Zcela chybí např. popis návrhu demonstračních projektů v programu Cryptool. Praktická část je popsána jen na dvou stranách A4 z celkových 44 stran textu práce. Navrhuji hodnocení C/72 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 125902